Loading...

Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą to jedno z dań, które mam w jadłospisie przygotowanym przez dietetyka, przewidziane do jedzenia jako lekki lunch – mniej więcej około godziny 12.

Sprawdziła się świetnie w różnych okolicznościach – jadłam ją na ciepło w domu, brałam ją ze sobą w pojemniczku i jadłam na zimno, zawsze smakuje super, syci i daje to błogie poczucie dobrze spełnionego obowiązku jedzeniowego.

Zupa pomidorowa z soczewicą

Dieta to wcale nie jest łatwa sprawa – nie chodzi wcale o to, że się chodzi głodnym, wprost przeciwnie – jeśli dieta jest dobrze dobrana to samopoczucie powinno być bardzo dobre. Ja mam problem z tym, że nie powinnam jeść wielu rzeczy które uwielbiam, a które mnie doprowadziły do tego, że trafiłam do dietetyka. 😉

Zupa pomidorowa z soczewicą na szczęście daje tutaj radę – uwielbiam pomidorową i uwielbiam soczewicę, pozwalam sobie na kilka malutkich grzanek i cieszę się, że jestem grzeczna, dałam radę zjeść dobrze, zdrowo i dietetycznie.

Tę zupę robi się szybko, prosto i sprawnie, czyli tak jak lubię.

Zupa pomidorowa z soczewicą
Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewicą – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 100g cebuli
  • 5g masła
  • 200g marchwi
  • 400g soku pomidorowego
  • 200g pomidorów siekanych w soku pomidorowym
  • 100g wody
  • łyżka koncentratu bulionu warzywnego
  • 80g soczewicy (wcześniej ugotowanej lub z puszki)
  • sól, pieprz, papryka łagodna do smaku

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną na ćwiartki i masło, zmiksować 5s/obr.5. Zawartość naczynia ściągnąć na dno.
  2. Dodać marchewkę pokrojoną na kawałki, posiekać 5s/obr. 5. Dusić – 7min/120°C/obr.1.
  3. Do naczynia miksującego dodać sok pomidorowy, siekane pomidory, wodę i koncentrat bulionu warzywnego – gotować 7min/100°C/obr.1.
  4. Zmiksować zupę na gładki krem (lub nie jeśli nie lubisz zup kremów – wtedy pomiń ten krok) – 30s/obr. 5-10 (stopniowo zwiększać od 5 do 10).
  5. Dodać soczewicę, sól, pieprz i słodką paprykę, podawać od razu lub przelać do pojemnika i zabrać do pracy.

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, dusić na maśle w garnku do zeszklenia cebuli.
  2. Dodać sok pomidorowy, siekane pomidory, wodę i koncentrat bulionu, gotować na niewielkim ogniu mieszając przez kilkanaście minut.
  3. Zmiksować blenderem na gładki krem (lub nie lubisz zup kremów – pomiń ten etap).
  4. Dodać soczewicę, sól, pieprz i słodką paprykę, wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku.
Zupa pomidorowa z soczewicą
Zupa pomidorowa z soczewicą
Zupa pomidorowa z soczewicą