Loading...

Świąteczne trufle w czekoladzie

Świąteczne trufle w czekoladzie

Nie zawsze mam ochotę na pieczenie i komponowanie wymyślnych przepisów. Zresztą często okazuje się, że wystarczy połączyć kilka prostych składników, żeby powstało coś naprawdę pysznego. Tak właśnie było z truflami – wyszły przepyszne, wyglądają jak milion dolarów i już wiem, że będą moim popisowym deserem.

Jestem pewna, że nikt nie uwierzy jak łatwo je zrobić – udadzą się absolutnie każdemu. Ponadto zależnie od użytych składników smak będzie ewoluował. Ja w tym przepisie jedynie sugeruję i pokazuję, czego użyłam, zaś Ty w ogóle się nie ograniczaj. Niech żyje kreatywność. 🙂

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Świąteczne trufle w czekoladzie – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 200g maślanych herbatników
  • 100g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 150g cukru kokosowego
  • 100g czekolady mlecznej (kuwertury) lub białej
  • 1 łyżka oleju
  • wiórki kokosowe
  • patyczki do szaszłyków

1. Do naczynia miksującego włożyć 200g maślanych herbatników, 100g masła, 1 łyżkę kakao, 150g cukru kokosowego – zmiksować 10s/obr.5.

2. Jeśli masa jest zbyt rzadka, wstawić razem z naczyniem miksującym na 30 minut do lodówki.

3. Z masy czekoladowej ulepić kulki wielkości orzechów włoskich, nabić każdą kulkę na patyczek od szaszłyka, wstawić je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować polewę czekoladową.

4. Do czystego naczynia miksującego włożyć 100g czekolady mlecznej, rozdrobnić ją – 5s/obr.8. Dodać 1 łyżkę oleju, podgrzać: 5min/60°C/obr.1.

5. Polewę przelać do kubka lub małej miseczki.

6. Schłodzone trufle maczać w polewie czekoladowej, posypać wiórkami kokosowymi, polewa powinna od razu zastygnąć (ponieważ trufle są schłodzone).

7. Trufle można jeść od razu lub przechowywać do 5 dni w lodówce.

Świąteczne trufle w czekoladzie
Świąteczne trufle w czekoladzie

Jeśli chcesz wykonać trufle bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Pokrusz herbatniki, dodaj do nich masło, kakao i cukier kokosowy – zblenduj je na gładką masę.

2. Jeśli masa wyjdzie zbyt płynna – wstaw ją na 30 minut do lodówki.

3. Z masy czekoladowej ulepić kulki wielkości orzechów włoskich, nabić każdą kulkę na patyczek od szaszłyka, wstawić je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować polewę czekoladową.

4. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę mleczną z łyżką oleju.

5. Polewę przelać do kubka lub małej miseczki.

6. Schłodzone trufle maczać w polewie czekoladowej, posypać wiórkami kokosowymi, polewa powinna od razu zastygnąć (ponieważ trufle są schłodzone).

7. Trufle można jeść od razu lub przechowywać do 5 dni w lodówce.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki “Nadchodzą święta”.

Świąteczne trufle w czekoladzie
Świąteczne trufle w czekoladzie





No Comments

    Leave a Reply