Loading...

Surowy kolorowy warzywny “ryż”

Surowy kolorowy warzywny ryż Thermomania Thermomix

Przygotowujesz obiad. Czy zawsze wiesz jaką podać surówkę? Mi zawsze przychodzi do głowy ogórek lub pomidor z jakąś sałatą, polane odrobiną oleju lnianego, ale wiesz co? Nudne to już jest. Rodzina w sumie zjada, ale ja zawsze chcę coś więcej, niech będzie różnorodnie, niech zjedzą jakieś inne warzywa, a zwłaszcza te, których jeść nie chcą inaczej niż ugotowanych.







Jakie warzywa mam na myśli? Kalafiora, brokuła i cukinię, z dodatkiem marchewki. Tak rozdrobnione, że wyglądają jak ryż. Do tego super aromatyczny lekko słodkawy sos. Zjedzą? Zjedli!

Tej surówki wyjdzie dosyć duża porcja, a gdy poleży do dnia następnego straci swoją jędrność, więc polecam zjeść ją od razu. Jeśli ma to być obiad dla 2-3 osób, koniecznie zrób ją z połowy porcji.

Surowy kolorowy warzywny ryż Thermomania Thermomix

Surowy kolorowy warzywny “ryż” – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 400g różyczek kalafiora
  • 400g różyczek brokuła
  • 100g marchewki (jedna spora sztuka)
  • 1 średnia cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 10g oleju lub oliwy
  • 5g oleju z sezamu
  • 20-30g sosu tamari
  • 1 łyżka prażonego sezamu do posypania wierzchu surówki

1. Do naczynia miksującego dodaj kalafior, posiekaj go 2s/obr.5. Zgarnij zawartość na dno naczynia i znowu posiekaj 2s/obr.5. Przełóż do dużej miski.

2. Do naczynia miksującego dodaj brokuła, posiekaj go 2s/obr.5. Zgarnij zawartość na dno naczynia i znowu posiekaj 2s/obr.5. Przełóż do miski z kalafiorem.

3. Do naczynia miksującego dodaj marchewkę i cukinię pokrojone na kawałki, posiekaj 2s/obr.5. Zgarnij zawartość na dno naczynia i znowu posiekaj 2s/obr.5. Przełóż do miski z kalafiorem i brokułem.

4. Do naczynia miksującego dodać czosnek i imbir (obrane ze skórek), posiekaj 5s/obr.7. Zgarnij zawartość naczynia na dno. Dodaj oleje, sos tamari i podsmaż 3min/100 /obr.1. Powstały sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj. Surówkę podawaj posypaną prażonym sezamem.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki “Whole food thermocooked”. Przepis został zmodyfikowany.

Surowy kolorowy warzywny "ryż" Thermomania Thermomix

Surowy kolorowy warzywny ryż Thermomania Thermomix

Surowy kolorowy warzywny ryż Thermomania Thermomix







Comments (21)

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl 6 miesięcy ago Reply

    Warzywny ryż jest pyszny!

  • I LOVE LIFE 6 miesięcy ago Reply

    zdrowo 🙂

  • Daylicooking 6 miesięcy ago Reply

    No naprawdę! Jakbym nie przeczytała, to na bank byłabym przekonana, że to ryż!

  • Magdalena Kozłowska 5 miesięcy ago Reply

    świetny pomysł!

  • Anna Wojtyna 5 miesięcy ago Reply

    Ciekawa forma podania warzyw. Bez termomixu krojenie tych warzyw byłoby jednak dość długotrwałym zajęciem, prawda? Rozumiem, zesa wszystkie na surowo? Nie wiedziałam, że brokuły można zjeść surowe. 😅

  • nicponwkuchni 5 miesięcy ago Reply

    Piękna i do tego niesamowicie zdrowa surówka! Ciekawa jestem jak smakuje i czy zasmakowałaby moim dzieciakom 🙂

  • Wiola Korzeniowska 5 miesięcy ago Reply

    Kapitalny pomysł! Chętnie wypróbuję 🙂

  • Angelika Kasiak 5 miesięcy ago Reply

    fajna, wiosenna propozycja 😉 A jak ja przygotowac bez termomixa na tarce?

  • Justyna Ratajczak 5 miesięcy ago Reply

    Świetny pomysł, podoba mi się 🙂 ostatnio lubię nowe smaki więc muszę koniecznie zrobić u siebie 🙂

  • sylwia t 5 miesięcy ago Reply

    Piękne i zdrowe.

  • Edyta moj-kawalek-podlogi 5 miesięcy ago Reply

    Uwielbiam i mogę tylko serdecznie polecić! Najczęściej robię kalafiorowy 🙂

  • Thermomania 5 miesięcy ago Reply

    🙂

  • Thermomania 5 miesięcy ago Reply

    To prawda! I pyszne 🙂

  • Thermomania 5 miesięcy ago Reply

    🙂

  • Thermomania 5 miesięcy ago Reply

    Raczej się nie uda na tarce. Pozostaje blender kielichowy.

  • Thermomania 5 miesięcy ago Reply

    🙂

  • Thermomania 5 miesięcy ago Reply

    Moja córka jadła chętnie, ale któż to może wiedzieć co te małe brzuchy u Ciebie zdecydują? 😉

  • Thermomania 5 miesięcy ago Reply

    Wszystko na surowo. Nie wiem czy to się da w ogóle zrobić ręcznie. 😉 Jedynie blender kielichowy pozostaje. 🙂 Pewnie, że można jeść brokuły na surowo. 🙂

  • Thermomania 5 miesięcy ago Reply

    Ryż jak nic 😉

  • Thermomania 5 miesięcy ago Reply

    Bardzo 🙂

  • Thermomania 5 miesięcy ago Reply

    Oj tak, pyszny zdrowy i sycący. 🙂

Leave a Reply