You are currently viewing Puszyste kruche ciasto z borówkami i waniliową pianką
Puszyste kruche ciasto z borówkami i waniliową pianką Thermomania Thermomix

Puszyste kruche ciasto z borówkami i waniliową pianką

Kocham letnie borówki, cały rok na nie czekam. Przeglądając po raz kolejny książkę „Cukiernia Lidla” trafiłam na przepis na ciasto z tymi właśnie owocami – Puszysty placek borówkowy. Na zdjęciu wyglądał super, więc koniecznie musiałam ten przepis przerobić na Thermomix i wypróbować. Oczywiście ciasto zrobiłam o połowę mniej słodkie, zastąpiłam cukier buraczany cukrem trzcinowym i ksylitolem, a mąkę pszenną mąką orkiszową. Trochę zmieniłam też kolejność działania. Zobaczcie sami na poniższym filmie jak to się odbyło, co ja się tu będę rozpisywać. I róbcie ciacho, róbcie,bo jest zacne.

Puszysty placek borówkowy z „Cukierni Lidla” – przepis zmodyfikowany – Thermomania

Składniki:

Na ciasto:

  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 250g masła
  • 300g mąki orkiszowej
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25g kakao





Na piankę budyniową:

  • 6 białek
  • 90g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 120g budyniu waniliowego w proszku bez cukru
  • 100g masła
  • 500g borówek

 

1. 4 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu zmielić 10s/obr.10. Do naczynia miksującego dodać 250g masła, 300g mąki orkiszowej lub pszennej, 6 żółtek, szczyptę soli i 2 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia, wymieszać 30s/obr.5.

2. 1/4 ciasta wyjąć z naczynia, zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki na min. 2h.

3. Do pozostałego w naczyniu ciasta dodać 25g kakao bez cukru, wymieszać 30s/obr.5. Wyjąć z naczynia, zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki na minimum 2h.

4. Ciemne kakaowe ciasto zetrzeć na tarce do blachy o wymiarach około 30x27cm, wyrównać dłonią, piec 18 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu ciasto wyjąć i ostudzić, nie wyłączać piekarnika.

5. Do czystego i odtłuszczonego naczynia miksującego włożyć motylek i wlać 6 białek, ubijać ze zdjętą miarką conajmniej 4min/obr.3,5. Gdy piana będzie sztywna stopniowo dodać 50g ksylitolu lub cukru pudru. Cały czas ubijając dodać sok z 1/2 cytryny, wsypać 50g ksylitolu lub cukru wymieszanego z120 g budyniu waniliowego w proszku. Otrzymaną piankę waniliową przełożyć do miski, nie myć naczynia. Do naczynia dodać 100g masła, roztopić 1min/37 stopni C. Stopniowo dodawać masło do pianki waniliowej, mieszając rózgą. Następnie masę przelać na ostudzony czekoladowy spód. Wysypać 500g borówek. Na wierzch zetrzeć zamrożone białe ciasto. Piec 55minut w 190 stopniach C.







Dodaj komentarz