Loading...

Pasta z pieczonego buraka ćwikłowego

Pasta z pieczonego buraka ćwikłowego

Uwielbiam takie połączenia smaków, uwielbiam warzywa korzeniowe, wokół czuję jesień. Z powodu suszy wszystko w moim ogródku wyrosło o wiele później – dopiero teraz mam swoje buraki ćwikłowe i własne pomidory. To jest połączenie doskonałe – chleb żytni na zakwasie, pasta z pieczonego buraka ćwikłowego i plasterki pomidorów.

Będziesz potrzebować dosłownie kilku składników: buraków, czosnku, oliwy z oliwek, orzechów włoskich oraz świeżych ziół – bazylii.

Pasta z pieczonego buraka ćwikłowego

Pasta z pieczonego buraka ćwikłowego – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 4 małe buraki (około 200g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 10g oliwy z oliwek
  • 4 sztuki (około 20g) orzechów włoskich
  • garść liści bazylii (można też dodać miętę)

1. Buraki umyć, nie obierać, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 40 minut w 180°C. Po upieczeniu i ostudzeniu da się je łatwo obrać ze skórki, wystarczy je delikatnie ścisnąć palcami, skóra łatwo zejdzie.

2. Orzechy włoskie namoczyć w wodzie – najlepiej zrobić to w tym samym czasie gdy wstawiamy buraki do piekarnika.

3. Do naczynia miksującego włożyć buraki, czosnek, namoczone orzechy, wlać oliwę z oliwek i dodać zioła – miksować kilka sekund na obrotach 8. Zgarnąć zawartość naczynia na dno i znowu miksować. Powtarzać do osiągnięcia konsystencji pasty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Pastę podawać na razowym żytnim chlebie, z sałatą i pomidorem, świetnie smakuje z plasterkiem sera.

Pasta z pieczonego buraka ćwikłowego

Jeśli chcesz tę pastę zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Buraki umyć, nie obierać, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec 40 minut w 180°C. Po upieczeniu i ostudzeniu da się je łatwo obrać ze skórki, wystarczy je delikatnie ścisnąć palcami, skóra łatwo zejdzie.

2. Orzechy włoskie namoczyć w wodzie – najlepiej zrobić to w tym samym czasie gdy wstawiamy buraki do piekarnika.

3. Do naczynia blendera włożyć buraki, czosnek, namoczone orzechy, wlać oliwę z oliwek i dodać zioła – miksować do osiągnięcia konsystencji pasty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Pastę podawać na razowym żytnim chlebie, z sałatą i pomidorem, świetnie smakuje z plasterkiem sera.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis otrzymany od dietetyka Agaty Jarnuszewskiej. Przepis został zmodyfikowany.

Pasta z pieczonego buraka ćwikłowego