Pyszne i sycące, świetne na ciepło i zimno – takie są te kotlety. Będzie z nich zdrowy obiad, idealnie sprawdzą się w lunch boxie dla dorosłych i dzieci. Jeśli szukasz czegoś zdrowego, dietetycznego – właśnie znalazłeś.
Myślę, że o zaletach kaszy jaglanej nie trzeba się jakoś specjalnie rozpisywać – jagły to najstarsza znana kasza. Jest dobrym źródłem lecytyny, za to dużo łatwo przyswajalnego białka i nie zawiera glutenu. Ma najwyższą spośród kasz zawartość witamin B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Możesz spokojnie ją jeść i cieszyć się tym zdrowym posiłkiem.
Do kotletów dodaj dobrej jakości pieczarki (ja kupuję ekologiczne), cebulę, aromatyczne przyprawy i słonecznik z sezamem a otrzymasz pyszne kotlety.
Z tego przepisu otrzymasz cztery kotlety. Jeśli potrzebujesz ich więcej koniecznie zwiększ ilość składników.
Pieczone kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek – www.thermomania.com.pl
Składniki na 4 kotlety:
- 55g kaszy jaglanej
- 80g pieczarek
- 30g cebuli
- 40g pora
- 5g oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- szczypta ziół prowansalskich
- szczypta kurkumy
- szczypta pieprzu
- sezam i słonecznik do obtoczenia kotletów
1. Do naczynia miksującego wlać 1000g wody, wsypać 1 łyżeczkę soli, założyć koszyczek, odważyć do niego 55g kaszy jaglanej, gotować 20min/100°C/obr.4. Po ugotowaniu kaszę wyjąć, opróżnić naczynie miksujące.
2. Do naczynia miksującego włożyć 30g cebuli i 40g pora, posiekać 3s/obr.5, zgarnąć zawartość na dno naczynia. Dodać 80g pieczarek, posiekać 4s/obr.4. Zgarnąć zawartość na dno naczynia miksującego.
3. Dodać 5g oleju, dusić ze zdjętą miarką – 8min/120°C/obr.1.
4. Do naczynia dodać wcześniej ugotowaną kaszę jaglaną, 0,5 łyżeczki soli, zioła, kurkumę i pieprz, wymieszać 3s/obr.3. Spróbować gotowej masy, ewentualnie doprawić do smaku.
5. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
6. Na talerz wysypać sezam i słonecznik. Mokrymi dłońmi formować niewielkie kotlety grubości około 1 cm, obtoczyć w ziarnach, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piec 40 minut w 170°C. Podawać od razu z surówką – na przykład z surówką 5-cio sekundową. Świetnie smakują na zimno.
Te kotlety możesz także przygotować bez urządzenia wielofunkcyjnego. Ugotuj kaszę jaglaną w garnku z wodą i solą. Cebulę, pora i pieczarki posiekaj drobno i podsmaż na odrobinie oleju. Wymieszaj kaszę, pieczarki z cebulą i porem, dodaj sól i przyprawy, zmiksuj masę odrobinę (tak żeby były widoczne składniki, chociaż jeśli bardzo bardzo chcesz możesz też zmiksować do otrzymania gładkiej mieszaniny). Dalej postępuj jak w pkt. 5 i 6.
55 gram kaszy jaglanej na litr wody?
Tak