Loading...

Jogurtowa pianka z dżemem jabłkowo-gruszkowym

Jogurtowa pianka z dżemem jabłkowo-gruszkowym

Jogurtowa pianka z dżemem jabłkowo-gruszkowym to mój hołd dla jesiennych owoców – gruszek i jabłek. Właśnie jesienią smakują mi najbardziej, wprost nie mogę się nimi nacieszyć i najeść.

Deser bardzo przypadł do gustu dzieciom, do tego stopnia, że zabrały się za te schowane na dnie lodówki – przygotowałam je do sfotografowania. Dzieci zjadły swoje porcje i wzięły sobie dokładkę. Tylko się cieszyć i zrobić kolejną partię – ostatecznie jakoś te zdjęcia trzeba zrobić.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 180, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Jogurtowa pianka z dżemem jabłkowo-gruszkowym – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 3 listki żelatyny
  • woda do namoczenia żelatyny
  • 60g ksylitolu lub cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 cytryna
  • 200g śmietany min. 30%
  • 200g jogurtu
  • 50g migdałów
  • 150g jabłek
  • 150g gruszek

1. Do miseczki włożyć listki żelatyny i zalać je zimną wodą – tak żeby nic nie wystawało.

2. Do naczynia miksującego wsypać 40g ksylitolu lub cukru, dodać pół laski wanilii, zmiksować 10s/obr.10. Przesypać do innego naczynia.

3. Do naczynia miksującego dodać 30g śmietany min. 30%, podgrzać 1min/60°C/obr.1.

4. Przez otwór w pokrywie włożyć odciśniętą z wody żelatynę, wymieszać 5s/obr.2. Koniecznie trzeba sprawdzić czy żelatyna się całkowicie rozpuściła. Jeśli nie – jeszcze raz rozmieszać.

5. Do naczynia miksującego dodać 200g jogurtu i mieszankę ksylitolu z wanilią, wymieszać 5s/obr.4, przełożyć do innego naczynia.

6. Założyć motylek, dodać 170g śmietany min.30% (najlepiej schłodzonej). Ubijać bez założonej miarki na obrotach 3 aż śmietana będzie sztywna – trzeba cały czas zaglądać i pilnować żeby nie wyszło masło.

7. Ubitą śmietanę wymieszać przy pomocy rózgi z masą jogurtową. Napełnić nią pucharki lub szklanki, wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Umyć naczynie miksujące.

8. Na rozgrzanej patelni uprażyć 50g migdałów. Uprażone migdały przełożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić 5-8s/obr.5. Przełożyć do innego naczynia.

9. Do naczynia miksującego włożyć 150g jabłka pokrojonego na ćwiartki (bez pestek) i 150g gruszki pokrojonej na ćwiartki (bez pestek), wycisnąć sok z jednej cytryny, dodać 20g ksylitolu lub cukru, gotować 10min/100°C/obr.1. Następnie rozdrobnić 6s/obr.3, odstawić do ostygnięcia.

10. Gdy jabłka z gruszkami ostygną – wyłożyć je na wierzch zastygniętego musu jogurtowego, posypać uprażonymi i rozdrobnionymi migdałami.

Jeśli chcesz ten deser wykonać bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Do miseczki włożyć listki żelatyny i zalać je zimną wodą – tak żeby nic nie wystawało.

2. Zmielić 40g ksylitolu lub cukru z połową laski wanilii.

3. W rondelku podgrzać 30g śmietany, dodać do niej namoczoną i odciśniętą żelatynę, wymieszać aż żelatyna się całkowicie rozpuści.

4. Do rondelka dodać 200g jogurtu, zmielony ksylitol z wanilią – dokładnie wymieszać.

5. Ubić 170g śmietany min. 30%. Ubitą śmietanę wymieszać przy pomocy rózgi z masą jogurtową. Napełnić nią pucharki lub szklanki, wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

6. 50g migdałów uprażyć na patelni, rozdrobnić je na niezbyt duże kawałki.

7. W garnku ugotować 150g jabłek i 150g gruszek, odpestkowanych i pokrojonych na małe kawałki. Dodać sok z jednej cytryny i 20g ksylitolu lub cukru. Rozdrobnić – tak żeby były wyczuwalne większe kawałki owoców. Odstawić do ostygnięcia.

8. Gdy jabłka z gruszkami ostygną – wyłożyć je na wierzch zastygniętego musu jogurtowego, posypać uprażonymi i rozdrobnionymi migdałami.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.de. Przepis został zmodyfikowany.