Nie ma niestety w żadnej kolekcji mojej ulubionej surówki, czyli colesława. Ale nic to, znalazłam przepis na cookkey w australijskiej wersji. 🙂
Trafiłam też na wersję z ogórkiem kiszonym. Znasz takiego colesława? Dla mnie ta surówka kojarzy się jednoznacznie – ma być taka jak w KFC. 😉
Przepis banalny, składniki również, nic tylko robić. Pasuje do mięs, chociaż dla mnie sama surówka by wystarczyła jako obiad.
Colesław – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 200g kapusty białej lub pekińskiej
- 100g marchewki
- 1 jabłko
- czerwona cebula
- sól
- pieprz
- 2 łyżki majonezu (jak zrobić majonez zobacz tu) lub jogurtu greckiego (jak zrobić jogurt – zobacz tu)
200 g kapusty białej lub pekińskiej, 100 g marchewki, 1 jabłko oraz czerwoną cebulę (ilość do smaku) razem z odrobiną soli, pieprzu i 2 łyżkami majonezu (Jak zrobić majonez?) lub jogurtu greckiego siekamy przez kilka-kilkanaście sekund na obrotach 4 – do czasu uzyskania pożądanej konsystencji.
Zdecydowanie lepsza niż w KFC, własna, domowa i przepyszna. 🙂
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.au. I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.