Loading...

Tort z kremem o smaku jabłek i mango

Tort z kremem o smaku jabłek i mango Thermomania Thermomix

Zainspirowałam się sokiem o smaku jabłek z mango z Hortexu i wymyśliłam przepis na ciasto, które jest właśnie takie jak lubię – pyszne, łatwe do zrobienia i pięknie wygląda. Krem wyszedł wspaniały – delikatny, owocowy, jabłka i mango się w nim idealnie połączyły z nutą wanilii. Spieszę się, aby podzielić się z Tobą tym przepisem, a tymczasem u mnie w domu został ostatni kawałek tego tortu.

To jest taka wiosenno-letnia propozycja, na urodziny, imieniny, wszędzie gdzie będzie potrzebny tort o delikatnym smaku – pomyśl wtedy o moim przepisie.

Jak ja już tęsknię za zielenią, kwiatami, wygrzewaniem się na słońcu, a tymczasem jest już dawno za połową marca, śnieg leży za oknem. Kawałek tego słonecznego tortu na pewno poprawi mój nastrój czego i Tobie życzę.

Tort z kremem o smaku jabłek i mango Thermomania Thermomix

Tort z kremem o smaku jabłek i mango – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 4 jajka
  • 160g ksylitolu lub cukru
  • 120g mąki orkiszowej lub pszennej, im jaśniejsza tym lepsza do biszkoptu
  • 1 szczypta soli
  • 750g soku 100% tłoczonego prosto z jabłek i mango z Hortex
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 220g masła
  • 500g mascarpone
  • 250g śmietany min. 30%
  • owoce do dekoracji tortu – na przykład mango

1. Rozgrzać piekarnik do 170°C. Tortownicę o średnicy około 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką.

2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 4 jajka, 80g ksylitolu lub cukru i szczyptę soli, ubijać ze zdjętą miarką 6min/37°C/obr.4.

3. Ustawić kolejne ubijanie 6min/37°C/obr.4 – dodawać łyżka po łyżce 120g mąki orkiszowej lub pszennej.

4. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy, piec 25 minut w 170°C. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia. Nie wyjmować z foremki.

5. Umyć naczynie miksujące. Założyć motylek, do naczynia wlać 750g soku 100% tłoczonego prosto z jabłek i mango z Hortex i wsypać 40g ksylitolu lub cukru oraz dwa opakowania budyniu (proszku) waniliowego bez cukru, gotować 6min30s/100°C/obr.2,5. Budyń przelać do miski, odstawić do wystygnięcia. Umyć naczynie miksujące.

6. Założyć motylek. Do naczynia dodać 500g mascarpone i 250g śmietany min. 30% (muszą być mocno schłodzone) oraz 20g ksylitolu lub cukru – ubijać ze zdjętą miarką obserwując stopień ubicia kremu. Krem ma być sztywny i gęsty, czasem udaje się to po 1 minucie a czasem po 3, dlatego trzeba cały czas zaglądać. Nic się nie stanie jeśli zatrzymasz urządzenie i zajrzysz jak się sprawy mają, a jeśli krem będzie jeszcze zbyt rzadki ponownie zaczniesz ubijać. Gdy krem będzie gotowy przełożyć go do miski. Opłukać naczynie miksujące.

7. Do naczynia miksującego włożyć 220g miękkiego masła i 20g ksylitolu lub cukru, ucierać 1 min/obr.3. Następnie ustawić urządzenie na 3min/obr.3 i przez otwór w pokrywie dodawać łyżka po łyżce wcześniej przygotowany i ostudzony budyń.

8. Krem budyniowy wyłożyć na ostudzony biszkopt. Jeśli będzie dosyć rzadki wstawić go na około 30 minut do lodówki. Następnie na wierzch wyłożyć mascarpone z bitą śmietaną. Wstawić do lodówki na conajmniej 1 godzinę. Dekorować owocami tuż przed podaniem.

Jeśli chcesz ten tort przyrządzić bez urządzenia wielofunkcyjnego zacznij od przygotowania ciasta na biszkopt, nagrzania piekarnika do 170°C i nasmarowania i wysypania mąką tortownicy o średnicy około 23 cm. Do miski wbij jajka, dodaj do nich ksylitol lub cukier ze szczyptą soli i miksuj aż powstanie puszysta masa (conajmniej kilka minut). Następnie weź do ręki mieszadło i dodając łyżka po łyżce mąkę delikatnie wmieszaj ją do ciasta. Przelej je do przygotowanej tortownicy i piecz 25 minut w 170°C. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

W garnuszku zagotuj sok 100% tłoczony prosto z jabłek i mango z Hortex, dodaj do niego 40g ksylitolu lub cukru. Gdy sok zacznie się gotować dodaj do niego 2 opakowania budyniu waniliowego rozpuszczone w odrobinie soku. Mieszaj do zgęstnienia i odstaw do wystygnięcia. Gdy wystygnie przy pomocy miksera utrzyj masło z ksylitolem lub cukrem aż stanie się białe i puszyste, wtedy łyżka po łyżka dodawaj ostudzony budyń i miksuj do uzyskania gładkiego kremu.

Mikserem ubij mocno schłodzone mascarpone ze śmietaną i ksylitolem lub cukrem.

Dalej postępuj jak w punkcie 8.

Tort z kremem o smaku jabłek i mango Thermomania Thermomix



Kolorowy i wiosenny stół z Hortex