You are currently viewing Przyprawa pięciu smaków – kuchnia azjatycka

Przyprawa pięciu smaków – kuchnia azjatycka

Przyprawa pięciu smaków jest używana w kuchni azjatyckiej, wywodzi się z prowincji Syczuan, gdzie jest używana do przyprawiania kurczaka i kaczki. Składa się z pieprzu syczuańskiego lub inaczej pieprzu chińskiego (który na pewno można kupić przez internet, a jego aromat jest niepowtarzalny, zdecydowanie nie da się go zastąpić innym rodzajem pieprzu), anyżu, nasion kopru włoskiego, cynamonu i goździków. Składniki te najpierw są prażone, co pozwala wydobyć ich pełny aromat, następnie mielone. Poniżej znajdziecie przepis jak taką przyprawę wykonać samodzielnie w Thermomixie. Użyłam jej do przyprawienia kaczki w przepisie na Kaczkę 5 smaków. 🙂




Przyprawa 5 smaków – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 2 łyżki pieprzu syczuańskiego
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 2 laski cynamonu
  • 6 goździków

Do naczynia miksującego włożyć 2 łyżki pieprzu syczuańskiego, 3 gwiazdki anyżu, 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 2 laski cynamonu i 6 goździków. Prażyć na sucho 5min/Varoma/obroty wsteczne 1.

Odstawić do ostudzenia na 10 minut.

Zmielić 30s/obr.10, składniki zgarnąć na dno naczynia miksującego, ponownie zmielić 30s/obr.10.

Przyprawę przechowywać w zamkniętym pojemniku.


Dodaj komentarz