You are currently viewing Pierniczki staropolskie z nadzieniem i polewą czekoladową

Pierniczki staropolskie z nadzieniem i polewą czekoladową

Z dojrzałego ciasta na piernik staropolski (tutaj jest przepis jak zrobić takie ciasto) można zrobić doskonałe pierniczki nadziewane, które można polać czekoladą lub lukrem. Przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Z ciasta na piernik staropolski możesz też oczywiście upiec klasyczny przekładany piernik – tutaj znajdziesz przepis.



Będą idealne, o niebo lepsze niż cokolwiek sklepowego, pyszne, rozpływają się w ustach, coś przewspaniałego.

Jestem naprawdę bardzo, bardzo, bardzo zadowolona z tego, że zdecydowałam się wypróbować o co chodzi z tym długo dojrzewającym piernikiem staropolskim. Jeśli jeszcze go nie znasz, nie wahaj się ani minuty dłużej, rób, będziesz sobie dziękować za tę decyzję.

Żeby zrobić pierniczki nadziewane użyj dowolnej ilości dojrzałego ciasta, rozwałkuj ją na grubość 2-3 milimetrów. Przy pomocy foremki wytnij dwa identyczne kształty, na przykład dwa serca. Na środku jednego z nich połóż łyżeczkę nadzienia.

Moja rada: nie dżem, nic wodnistego, konfitura, masło czekoladowe, nadzienie musi mieć zwartą konsystencję i nie może być wodniste/żelowate/galaretowate. Jeśli użyjesz odpowiedniego nadzienia nic z pierniczków nie wycieknie.

Teraz weź drugie wycięte serce i przyłóż je do pierwszego tak aby nadzienie znalazło się pomiędzy dwiema warstwami ciasta. Bardzo delikatnie sklej boki ciasta. Nie ma potrzeby mocno ich ściskać ani smarować białkiem, doskonale się same skleją w czasie pieczenia, to kolejna magia związana z tym ciastem.

Tutaj znajdziesz bardzo krótki filmik jak wyciąć, nadziać i skleić, czyli coś dla wzrokowców.

Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp 2cm pomiędzy – pierniczki rosną jak szalone.

Piecz przez 10 minut w 160°C. Gdy tylko się zarumienią wyjmij je z piekarnika i przełóż na kratkę do wystygnięcia.

Możesz zrobić do nich polewę czekoladową lub lukier.

Polewa czekoladowa:

tabliczkę czekolady (100g) zmiksuj 30s/obr.8. Dodaj 100g śmietany 36% lub kilka łyżek oleju, rozpuść czekoladę – 3min/50°C/obr.3. Gotowe!

Lukier:

w miseczce rozmieszaj ksylitol puder/cukier puder z sokiem cytryny, dodawaj sok po odrobinie i rozcieraj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

Pierniczki świetnie się przechowują, dzięki nadzieniu i polewie szybciej zrobią się miękkie, u mnie już na drugi dzień od upieczenia rozpływały się w ustach.

Pierniczki staropolskie z nadzieniem i polewą czekoladową Thermomania Thermomix

Dodaj komentarz