You are currently viewing Muffiny orkiszowe z tuńczykiem

Muffiny orkiszowe z tuńczykiem

Coś wytrawnego, coś innego, coś pysznego! Te muffiny wygrywają smakiem, konsystencją, łatwością wykonania i podania. Będę doskonałe w podróży, na pikniku czy wycieczce lub podane od razu na ciepło prosto z piekarnika.

Tuńczyk dodaje im smaku, ale nie smakują rybą, smaki są połączone idealnie, uzupełniają się i tworzą genialny zestaw. Jeśli połączysz je z sałatką lub surówką otrzymasz pełnowartościowy bogaty w białko posiłek.

Jak je zrobić? Tak jak najbardziej lubię, zmiksować składniki, upiec i delektować się smakiem. Jak już kupisz puszkę tuńczyka Princes zwróć uwagę na konkurs, są naprawdę ciekawe nagrody do zgarnięcia.

Muffiny orkiszowe z tuńczykiem Thermomania Thermomix

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 150, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Muffiny orkiszowe z tuńczykiem – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 100g jogurtu naturalnego
  • 200g kwaśnej śmietany 18/20%
  • 30g oleju o neutralnym smaku
  • 2 jajka
  • 220g mąki orkiszowej typ 700 (maksymalnie typ 1000)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5g soku z cytryny (z 1 średniej sztuki)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 100g tuńczyka w sosie własnym Princes
  • 50g kaparów konserwowych z puszki
  • 50g pomidorów suszonych z oleju

1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.

2. Do naczynia miksującego wlać: 100g jogurtu naturalnego, 200g kwaśnej śmietany 18 lub 20%, 30g oleju i dodać 2 jajka, zmiksować 5s/obr.4.

3. Dodać 220g mąki orkiszowej, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 5 g soku z cytryny, 0,5 łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu, 100g tuńczyka z puszki, 50g kaparów konserwowych i 50g suszonych pomidorów z oleju, zmiksować 20s/obr. wsteczne 4.

4. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości do papilotek umieszczonych w blasze do muffinów. U mnie z tej ilości ciasta wyszło 18 sztuk muffinów.

5. Piec 35 minut w temperaturze 170°C.

6. Podawać od razu – świetnie smakują na ciepło, ale równie dobrze na zimno, zabrane jako lunch lub przekąska na pikniku.

Jeśli chcesz przygotować tę potrawę bez urządzenia wielofunkcyjnego – dodaj do miski jogurt, śmietaną, olej i jajka, wszystko krótko zmiksuj. Następnie dodaj mąkę i sodę, znowu zmiksuj do połączenia składników. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj przy pomocy szpatułki do powstania gładkiej masy. Dalej postępuj jak w punktach 4 i 5. Smacznego!

Muffiny orkiszowe z tuńczykiem Thermomania Thermomix

Muffiny orkiszowe z tuńczykiem Thermomania Thermomix


Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes



Ten post ma 7 komentarzy

  1. Karina Brzozowska

    Powiem szczerze, że absolutnie bym nie wpadła na taki pomysł! Ale koniecznie muszę spróbować. A czy tuńczyk princes w oleju też się sprawdzi czy lepiej w sosie własnym?

    1. Thermomania

      Dzięki 🙂 Myślę, że raczej w sosie własnym, bo ten w oleju mógłby być za ciężki, za dużo tłuszczu w cieście i zakalec gotowy. 😉

      1. Karina Brzozowska

        Och w sumie racja, nie pomyślałam o tym…dzięki! 🙂

  2. Marcin Radecki

    Dzięki Wam pierwszy raz kupiłem tuńczyka princes i jest chyba najlepszy z tych co dotychczas jadłem. W weekend zrobiłem muffiny na randkę i wyszły bardzo smaczne 😀

    1. Thermomania

      Rzeczywiście ten tuńczyk jest bardzo dobry 🙂 Cieszę się, że randka była udana 🙂

  3. AntekRa

    oryginalny przepis, dla mnie najpyszniejsze były już lekko ostudzone ale nadal świeże, nie wiem czy już są wyniki konkursu ale trzymam kciuki!

    1. Thermomania

      Dziękuję Ci bardzo, mi też smakowały takie świeżo upieczone. Wyniki konkursu już były, nawet udało mi się zająć trzecie miejsce :).

Dodaj komentarz