Loading...

Muffiny orkiszowe z tuńczykiem

Muffiny orkiszowe z tuńczykiem Thermomania Thermomix

Coś wytrawnego, coś innego, coś pysznego! Te muffiny wygrywają smakiem, konsystencją, łatwością wykonania i podania. Będę doskonałe w podróży, na pikniku czy wycieczce lub podane od razu na ciepło prosto z piekarnika.

Tuńczyk dodaje im smaku, ale nie smakują rybą, smaki są połączone idealnie, uzupełniają się i tworzą genialny zestaw. Jeśli połączysz je z sałatką lub surówką otrzymasz pełnowartościowy bogaty w białko posiłek.

Jak je zrobić? Tak jak najbardziej lubię, zmiksować składniki, upiec i delektować się smakiem. Jak już kupisz puszkę tuńczyka Princes zwróć uwagę na konkurs, są naprawdę ciekawe nagrody do zgarnięcia.

Muffiny orkiszowe z tuńczykiem Thermomania Thermomix

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 150, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Muffiny orkiszowe z tuńczykiem – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 100g jogurtu naturalnego
  • 200g kwaśnej śmietany 18/20%
  • 30g oleju o neutralnym smaku
  • 2 jajka
  • 220g mąki orkiszowej typ 700 (maksymalnie typ 1000)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5g soku z cytryny (z 1 średniej sztuki)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 100g tuńczyka w sosie własnym Princes
  • 50g kaparów konserwowych z puszki
  • 50g pomidorów suszonych z oleju

1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.

2. Do naczynia miksującego wlać: 100g jogurtu naturalnego, 200g kwaśnej śmietany 18 lub 20%, 30g oleju i dodać 2 jajka, zmiksować 5s/obr.4.

3. Dodać 220g mąki orkiszowej, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 5 g soku z cytryny, 0,5 łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu, 100g tuńczyka z puszki, 50g kaparów konserwowych i 50g suszonych pomidorów z oleju, zmiksować 20s/obr. wsteczne 4.

4. Ciasto nakładać do 2/3 wysokości do papilotek umieszczonych w blasze do muffinów. U mnie z tej ilości ciasta wyszło 18 sztuk muffinów.

5. Piec 35 minut w temperaturze 170°C.

6. Podawać od razu – świetnie smakują na ciepło, ale równie dobrze na zimno, zabrane jako lunch lub przekąska na pikniku.

Jeśli chcesz przygotować tę potrawę bez urządzenia wielofunkcyjnego – dodaj do miski jogurt, śmietaną, olej i jajka, wszystko krótko zmiksuj. Następnie dodaj mąkę i sodę, znowu zmiksuj do połączenia składników. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj przy pomocy szpatułki do powstania gładkiej masy. Dalej postępuj jak w punktach 4 i 5. Smacznego!

Muffiny orkiszowe z tuńczykiem Thermomania Thermomix

Muffiny orkiszowe z tuńczykiem Thermomania Thermomix



Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes