Loading...

Domowy hummus idealny

Domowy hummus idealny Thermomania Thermomix

Hummus to moja miłość, mam nadzieję, że Twoja też. Najbardziej lubię ten klasyczny z sezamu i ciecierzycy, ale ten z bobu czy z dodatkiem buraków też jest boski.







Robię go dosyć często, czasami od podstaw czyli robię własne tahini, a czasami kupuję tahini w sklepie ze zdrową żywnością i do tego dodaję cieciorkę ze słoika.

Poniżej znajdziesz przepis na wersję ekspresową i taką odrobinę dłuższą. Jedno jest pewne – hummus jest pyszny, świetny jako dip do warzyw, sprawdzi się na kanapce, uwielbiam go jako sos do sałaty. Dzięki niemu otrzymasz solidną porcję roślinnego białka i zdrowych tłuszczy.

Hummus – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 50g ziaren sezamu
  • 30g oleju słonecznikowego

lub

  • 80g pasty tahini
  • 400g ciecierzycy z puszki lub słoika razem z zalewą (aquafabą)
  • 50g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 20g soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ew. natka pietruszki do dekoracji

1. Jeśli chcesz zacząć od zrobienia domowego tahini upraż ziarna sezamu na suchej patelni. Uważaj żeby się nie spaliły, temperatura nie może być za wysoka, trzeba ciągle mieszać. Gdy nasiona zaczną intensywnie pachnieć oznacza to, że są uprażone. Nasiona wsypać do naczynia miksującego, zmielić 20s/obr.9. Składniki zgarnąć na dno naczynia miksującego, dodać olej i ponownie zmiksować 30s/obr.8. Po drugim miksowaniu tahini powinno być gładkie i jednolite. Jeśli są w nim grudki, powtórz miksowanie. Jeżeli używasz gotowej pasty tahini dodaj 80g do naczynia miksującego.

2. Ciecierzycę odcedzić nad miską, zachować płyn zwany aquafabą- część będzie potrzebna do hummusu, a resztę możecie wykorzystać według któregoś z tych przepisów. Z aquafaby można też zrobić świetne wegańskie bezy. 🙂

3. Do naczynia miksującego włożyć odsączoną ciecierzycę, wlać 50g aquafaby, oliwę, sok z cytryny, ząbek czosnku i łyżeczkę soli, zmiksować przez 1 min/obr.10. Hummus jest gotowy. 🙂 Można go przełożyć do szczelnie zakręcanego słoika i trzymać w lodówce. Podawać w miseczce skropionego oliwą z oliwek lub smarować nim kanapki. Po lekkim rozcieńczeniu jest też świetnym sosem do sałatek.

Domowy hummus idealny Thermomania Thermomix