You are currently viewing Ciasto marchewkowe z kremem – zdrowe pyszności

Ciasto marchewkowe z kremem – zdrowe pyszności

Nie wiem, czy uwierzysz, że ciasto marchewkowe robiłam po raz pierwszy w życiu? Tak właśnie było! Im zimniej za oknem tym większą ochotę mam na wilgotne, korzenne ciasta pełne bakalii. W poszukiwaniu takiego przepisu przeczesałam internet i za każdym razem trafiałam na ciasto marchewkowe. Widocznie było mi pisane.

Z tego przepisu wyjdzie Ci duża blacha efektownie wyglądającego ciasta z kremem. Odpowiednie nawet dla małych smakoszy, składniki są naprawdę super. Ciasto dobrze się przechowuje, długo pozostaje świeże (przez dodanie oleju), nie kruszy się. Łatwo je przekroić i przełożyć kremem, więc jest odpowiednie także dla mniej zaprawionych w bojach cukierników. Zdecydowanie polecam.

Przygotowując moją wersję ciasta marchewkowego oparłam się na przepisie z kolekcji „Pyszne ciasta”.


Ciasto marchewkowe – przepis na Thermomix

Składniki:

 

1. Do naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić je 3s/obr.5, przesypać je do miseczki. Rozgrzać piekarnik do 180°C.

2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę (pokrojoną na duże kawałki) i imbir, rozdrobnić 15s/obr.5.

3. Dodać jajka, olej, cukier trzcinowy lub ksylitol, 350g mąki orkiszowej (jeśli wolisz możesz użyć mąki pszennej), proszek do pieczenia, cynamon i bakalie lub wiórki kokosowe oraz wcześniej rozdrobnione orzechy – wymieszać 30s/obr.5. Ciasto jest bardzo gęste, więc teraz najlepiej je dobrze przemieszać kopystką lub łyżką i ponownie ustawić Thermomix na 30s/obr.5.

4. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem dużej blachy (około 35×25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest naprawdę gęsto, wyjmowałam je partiami, na koniec wyrównałam je szpatułką.

5. Piec 45-50minut w 170°C. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół.

6. Do czystego i suchego naczynia włożyć motylek, dodać syrop, mascarpone i śmietanę (jeśli używasz ksylitolu lub cukru trzcinowego – zacznij od zmielenia go na puder – 30s/obr.10, następnie załóż motylek i dodaj resztę składników) , ubijać ze zdjętą miarką obserwując stan ubicia – 1,5-3 min/obr.4. Ja zatrzymuję co jakiś czas Thermomix i zaglądam czy krem jest już odpowiedniej konsystencji.

7. Gotowym kremem przełożyć ciasto – połowę rozsmarować między blatami a połowę rozprowadzić na wierzchu ciasta.

Ciasto marchewkowe z kremem zdrowe pyszności Thermomania Thermomix