You are currently viewing Chleb z ziemniakami – czy to się uda?

Chleb z ziemniakami – czy to się uda?

Zaintrygował mnie ten przepis, od samego początku do mnie mówił 😉 Tymczasem minęły ponad 2 lata z Thermomixem, a ja nadal nie wypróbowałam przepisu na chleb mieszany z ziemniakami z Kulinarnego ABC.  Być może m.in. dlatego, że w sumie rzadko kiedy podaję do obiadu ziemniaki w czystej postaci. Lecz w końcu nadszedł ten dzień kiedy moje oko padło na talerzyk, na którym leżały wczorajsze ziemniaki.

Ha! I po co było tyle zwlekać? Bo chleb jest suuuuper. W smaku świetny, niezależnie od tego czy dodacie ziół tak jak w przepisie czy nie, będzie smakował wybornie. Jest elastyczny, nie kruszy się i długo pozostaje świeży. Koniecznie upieczcie jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu.

Chleb z ziemniakami czy to się uda Thermomania Thermomix


To do dzieła, oto przepis, a poniżej filmik gdzie można zobaczyć co i jak zrobić. I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Chleb mieszany z ziemniakami – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 130g mleka, maślanki lub kefiru
  • 120g wody
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru – ja używam trzcinowego mascobado takiego jak ten
  • 1 jajko
  • 450g mąki orkiszowej typ 650 (na przykład takiej) lub pszennej
  • 50g mąki żytniej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 150g ziemniaków wcześniej ugotowanych i ostudzonych
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki pestek dyni
  • 2 łyżeczki pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 szczypta tymianku

1. 130 g mleka lub kefiru, 120 g wody, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru –  podgrzać 2min/37°C/obr.1.

2. Dodać 1 jajko, 450 g mąki orkiszowej lub pszennej, 50 g mąki żytniej, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka soli, 150 g ziemniaków, ugotowanych, ostudzonych, 2 łyżeczki siemienia lnianego, 2 łyżeczki pestek dyni, 2 łyżeczki pestek słonecznika, 2 łyżeczki płatków owsianych, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, 1 szczypta tymianku – wyrobić 3 min/interwał.

3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 200°C. Posmarować chleb roztrzepanym jajkiem. Piec około 40 minut w 200°C.

Kroić i podawać po ostudzeniu.

[mailerlite_form form_id=2]