Wiosna jest dla mnie oszałamiająca pod względem nagle dostępnych możliwości kulinarnych. Jeszcze przed chwilą wokół był śnieg, a na straganach zeszłoroczna marchewka i jabłka, a tu nagle szał zieloności, sałat, rzodkiewek i mojej ulubionej botwiny.
Botwina to nic innego niż liście młodych buraków wraz takimi właśnie malutkimi, młodymi burakami ćwikłowymi. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, przede wszystkim pożreć na surowo z odrobiną dowolnego sosu. Doskonale smakuje i wygląda jako chłodnik. Ja natomiast miałam ochotę na odrobinę klasyki i zrobiłam zupę tak jak się jadało w moim rodzinnym domu, czyli warzywną, z solidną porcją botwinowych kawałków, ze śmietaną i jajkiem. U Ciebie też się tak jadało botwinę?
Zupa warzywna z botwiną – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 100g pora
- 5g oleju lub masła klarowanego
- 300g dowolnych warzyw korzeniowych: marchewki, selera, pietruszki
- 120g buraków ćwikłowych (można tutaj użyć też tych malutkich młodych buraczków z botwiny)
- 250g liści botwiny (dwa solidne pęczki)
- 800g wody
- 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego (tutaj przepis)
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (tutaj przepis)
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu czarnego
- 250g ziemniaków
- 100g kwaśnej śmietany (18-20%)
- kilka jajek ugotowanych na twardo
1. Do naczynia miksującego włożyć 100g pora pokrojonego na kawałki, posiekać 5s/obr.5. Zgarnąć zawartość naczynia na dno. Dodać olej lub masło, dusić 3min/120°C/obr.1.
2. Do naczynia miksującego dodać 300g warzyw korzeniowych (w kawałkach), 120g buraków ćwikłowych (w kawałkach), posiekać 5s/obr.5. Dodać pokrojone na kawałki liście botwiny, posiekać przy pomocy kopystki 5s/obr.4. Jeśli wolisz mniejsze kawałki miksuj na obrotach 4 aż uzyskasz to, co lubisz.
3. Do naczynia miksującego wlać 800g wody, dodać łyżkę koncentratu bulionu warzywnego, łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, gotować 20min/100°C/obr.1.
4. Do naczynia miksującego włożyć 250g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę oraz 100g kwaśnej śmietany, gotować 10min/90°C/obr. wsteczne 1.
5. Zupa jest gotowa, można ją doprawić do smaku. Podawać z jajkiem na twardo, ewentualnie posypaną zieleniną taką jak natka pietruszki lub koperek.
Jeśli chcesz tę zupę przygotować bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Pokrój drobno pora i podsmaż go na dnie garnka.
2. Dodaj drobno pokrojone warzywa, posiekaną botwinę, wodę i przyprawy, gotuj na niewielkim ogniu aż buraki i marchewka zaczną mięknąć.
3. Dodaj ziemniaki i śmietanę, dokładnie wymieszaj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
Smacznego!