Nie wiem jak Ty, lecz ja czekam całą jesień aż wreszcie pod sam jej koniec na straganach, rynkach i u moich ulubionych ekologicznych rolników Dobrodziejów pojawi się ona – brukselka. Kochamy ją w domu wszyscy i jemy pod wieloma postaciami.
Dlatego przepis na zupę z brukselką, a do tego jeszcze z curry i sycącą soczewicą przyciągnął mnie od razu. Koniecznie musiałam go wypróbować i Tobie też go polecam z całego serca. Zupa jest przepyszna, kremowa i słodka ale curry jest wyczuwalne i trochę palące (daj go mniej jeśli chcesz tę zupę podać dzieciom). Do tego na przykład grzanki albo prażona dynia, coś wspaniałego.
Ta zupa daje sytość na długo – dzięki soczewicy i świetnie rozgrzewa – to zasługa curry.
Zupa krem z brukselką, curry i soczewicą – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 50g cebuli
- 1 łyżka mielonego curry
- 10g oleju lub oliwy
- 40g zielonej soczewicy
- 1000g wody
- 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego (przepis tutaj)
- 500g brukselki
1. Do naczynia miksującego dodać 50g cebuli, rozdrobnić 3s/obr.5, zgarnąć na dno naczynia miksującego.
2. Dodać łyżkę mielonego curry i 10g oleju lub oliwy – dusić bez miarki – 3min/120°C/obr. 1.
3. Do naczynia miksującego dodać 40g zielonej soczewicy, wlać 1000g wody, nałożyć przystawkę Varoma i odważyć do niej 500g brukselki. Gotować 30min/Varoma/obr.1.
4. Po tym czasie zdjąć przystawkę Varoma, ugotowane na parze brukselki dołożyć do naczynia miksującego (można zostawić kilka i potem dodać je do zmiksowanej zupy). Miksować 1min/obr. 5-10 (ustawić obroty 5 i stopniowo zwiększać do 10).
5. Podawać od razu z grzankami lub prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni.
[mailerlite_form form_id=2]
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.
Pyszna zupa, wspaniały pomysł. Dziękuję i pozdrawiam!
Smacznego 🙂