Loading...

Wegański sos boloński – jak go zrobić?

Wegański sos boloński - jak go zrobić Thermomania Thermomix

Robię ten sos często, bo jest smaczny, wychodzi go dużo, ma w sobie tonę warzyw i roślinne białko, a do tego moi domowi zaprzysiężeni mięsożercy jedzą go chętnie. Czegoż chcieć więcej?

Sos jest oparty na marchewce i pomidorach, a solidną roślinną porcję białka otrzymasz z soi – z kostki sojowej (często kupuję tę o smaku wołowiny) lub z tofu jeśli kostki nie uda mi się kupić.

Jaki do tego sosu dopasujesz makaron i czy go zjesz od razu z całą rodziną to już zależy tylko od Ciebie. Sosu wychodzi naprawdę dużo, wystarczy go na kolację następnego dnia i na obiad do pracy. W zamkniętym pojemniku w lodówce wytrzyma do 5 dni.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 140, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj. A tak na marginesie to jest jeden z pierwszych nakręconych przeze mnie filmów, który czekał na dysku komputera ponad rok, aż się wreszcie doczekał realizacji. 😉

Wegański sos boloński – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 70g dowolnej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 400g marchwi
  • 10g oleju lub oliwy
  • 800g krojonych pomidorów z puszki (2 puszki)
  • 120g kostki sojowej (ja używam takiej) lub 120g tofu
  • 100g wody
  • 90g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1,5 łyżeczki bazylii suszonej lub kilka listków świeżej
  • 2 szczypty mielonego cynamonu

1. Do naczynia miksującego włożyć 70g cebuli, 1 ząbek czosnku i 400g marchewki pokrojonej na kawałki, posiekać 5s/obr.5. Zgarnąć zawartość na dno naczynia miksującego.

2. Do naczynia dodać 10g oleju lub oliwy, dusić 3min/120°C/obr.wsteczne 2.

3. Do naczynia dodać 800g krojonych pomidorów z puszki, 120g kostki sojowej, 100g wody, 90g koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczkę ksylitolu lub cukru, 1 łyżeczkę majeranku i 1,5 łyżeczki suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej). Przemieszać dokładnie zawartość naczynia łyżką lub kopystką. Zamiast miarki na pokrywce ustawić koszyczek i gotować 16min/100°C/obr. wsteczne 2.

4. W tym czasie w garnku ugotować makaron. Sos podawać z makaronem od razu lub ostudzić i przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 5 dni.

Jeśli chcesz ten sos przygotować bez urządzenia wielofunkcyjnego posiekaj cebulę i czosnek, pokrój marchewkę w drobną kostkę, podsmaż je w głębokim rondlu. Dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu często mieszając przez 20-30 minut, aż marchewka zmięknie. Podawaj z makaronem lub ryżem.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.

Wegański sos boloński - jak go zrobić Thermomania Thermomix

Wegański sos boloński - jak go zrobić Thermomania Thermomix

 





Comments (20)

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl 6 miesięcy ago Reply

    Ciekawy pomysł na sos pomidorowy. Uwielbiam warzywne połączenia.
    Soję bym w swoim daniu pominęła…

  • I LOVE LIFE 6 miesięcy ago Reply

    Ostatnio szukam dużo inspiracji w sieci jeśli chodzi o przepisy wegetariańskie! Dlatego chętnie wypróbuję taką wersję sosu bolońskiego 🙂 Pozdrawiam!

  • Anna Wojtyna 6 miesięcy ago Reply

    Robiłam już wege sos bolognese, po prostu xmarchewka, cebula, czosnkiem i pomidorami, plus przyprawy, nigdy zaś nie dodawałam ani nie używałam jeszcze śpi czy tofu. Jakoś mnie nie kręci. Muszę wpaść do Ciebie na obiad, to może mnie przekonasz 😄

  • Mariola Grzęda 6 miesięcy ago Reply

    nigdy nie robiłam koniecznie muszę zrobić 🙂

  • Wiola Korzeniowska 6 miesięcy ago Reply

    Fajna propozycja! Z tofu jeszcze nie robiłam 🙂

  • Daylicooking 6 miesięcy ago Reply

    Nie potrafię przemóc się do produktów sojowych. Jakoś mi nie smakują. Może to kwestia odpowiedniego przyprawienia? Hmmm… Może Twój przepis przełamie tę niechęć?

  • Jud (Fitkot) 6 miesięcy ago Reply

    W takim razie muszę wypróbować sos z dodatkiem tofu, bo nigdy takiego nie jadłam, a jestem bardzo ciekawa, jak smakuje 🙂

    Thermomania 6 miesięcy ago Reply

    Najlepszy jest z kostką sojową, poszukaj w sklepach ze zdrową żywnością. 🙂

  • Ola | kuchniabezcukru.pl 6 miesięcy ago Reply

    Ostatnio eliminuję mięso z jadłospisu, dzięki za inspirację 🙂

    Thermomania 6 miesięcy ago Reply

    Ja usiłuję ograniczyć mięso więc wiem o co chodzi 😉

  • Angelika Kasiak 6 miesięcy ago Reply

    jak dla mnie sos boloński to tylko mięsny z dużą ilością pomidorów, czosnku i ziół 😉 no co ja zrobię, że lubię mięso 😉

    Thermomania 6 miesięcy ago Reply

    Ja też lubię, cała rodzina lubi, ale czasem trzeba jakiejś odmiany poszukać 😉

  • Justyna Ratajczak 6 miesięcy ago Reply

    Świetny przepis, muszę koniecznie wypróbować w takiej wersji bezmięsnej:)

    Thermomania 6 miesięcy ago Reply

    Wypróbuj, będziesz zachwycona 🙂

  • Thermomania 6 miesięcy ago Reply

    Jamie Oliver mówi, że tofu i inne sojowe “sery” są świetnym nośnikiem smaku i tak właśnie najlepiej je traktować. Tylko koniecznie wybieraj soję ekologiczną i bez GMO. 🙂

  • Thermomania 6 miesięcy ago Reply

    Z tofu robię je rzadko, zazwyczaj używam kostki sojowej. Wypróbuj 🙂

  • Thermomania 6 miesięcy ago Reply

    Pewnie, że tak! 🙂

  • Thermomania 6 miesięcy ago Reply

    Smak będzie taki sam, tylko będziesz mieć porcję roślinnego białka. 😉

  • Thermomania 6 miesięcy ago Reply

    Wypróbuj i daj znać jak smakowało 🙂

  • Thermomania 6 miesięcy ago Reply

    Soja nie jest wcale taka zła jeśli jest ekologiczna i bez GMO 😉

Leave a Reply