You are currently viewing Szwedzki torcik migdałowy

Szwedzki torcik migdałowy

Uprzedzając ewentualne pytania – tak, to ciasto smakuje jak legendarny deser ze znanych szwedzkich sklepów. Teraz takie pyszne ciasto możesz zrobić we własnym domu.

Jest niesamowite w smaku, wielka szkoda, że wychodzi go niewiele – niezbyt wysoki torcik o średnicy 20 centymetrów. Jeśli planujesz częstować nim gości to obawiam się, że może dojść do rękoczynów w trakcie walki o ostatni kawałek.

Świetnie smakuje po kilku godzinach w lodówce, a jeszcze lepiej następnego dnia od zrobienia – jeśli wytrzymasz tyle i go nie zjesz. Uprzedzam, że pachnie po prostu bosko, wygląda chyba jeszcze lepiej, a do tego ten smak!

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 140, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Szwedzki torcik migdałowy – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 4 jajka
  • 150g cukru trzcinowego / ksylitolu / cukru
  • 100g zmielonych migdałów
  • 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 200g śmietany min. 30%
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 150g masła – u mnie masło Polskie bez laktozy Mlekovita
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100g mlecznej czekolady
  • 150g krówek lub mlecznych cukierków
  • płatki migdałów do dekoracji

1. To ciasto można upiec na dwa sposoby. W pierwszym wyłóż papierem do pieczenia standardową blachę z piekarnika. W drugim będziesz potrzebować 3 form do pieczenia o średnicy 20 cm. Jeśli ich nie masz narysuj na 3 arkuszach papieru do pieczenia okręgi o średnicy 20 cm. Ważne jest to, że wszystkie 3 muszą się znaleźć jednocześnie w piekarniku.

2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 4 białka i wsypać szczyptę soli. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Ubijać bez założonej miarki 2min/obr.3,5.

3. Kolejne ubijanie – 5 min/obr.3. W tym czasie stopniowo łyżka po łyżce (czekając aż poprzednia porcja się rozpuści) dodawać 100g cukru trzcinowego lub ksylitolu lub cukru.

4. W misce wymieszać 100g zmielonych migdałów i 1 łyżkę budyniu waniliowego bez cukru (proszku).

5. Do naczynia miksującego wlać 1 łyżkę soku z cytryny, wymieszać 20s/obr.3.

6. Rozgrzać piekarnik do 170°C .

7. Wyjąć motylek. Ubitą pianę przełożyć do miski. Dodać zmielone migdały z budyniem, delikatnie wymieszać kopystką lub szpatułką. Przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę / papier do pieczenia. Piec 15-20 minut w 170°C pilnując stopnia upieczenia – mają być zezłocone.

8. Umyć naczynie miksujące. Założyć motylek. Do naczynia miksującego dodać 150g śmietany min. 30%, 4 żółtka i 50g ksylitolu lub cukru, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru (proszku). Gotować 6min30s/100°C /obr.3. Wyjąć motylek. Odstawić do przestudzenia.

9. Blaty bezowe po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

10. Gdy krem przestygnie ustawić miksowanie 3min/obr.3,5. Przez otwór w pokrywie dodawać partiami 150g miękkiego masła i 2 łyżki soku z cytryny. Jeśli krem po zmiksowaniu jest lejący wstawić razem z naczyniem do lodówki na kilkanaście minut.

11. Wariant ciasta jedna duża blacha: upieczony spód bezowy pokroić ostrym nożem na 3 równe części. na płaskim talerzu lub paterze ułożyć 1 blat bezowy, posmarować go dokładnie 1/3 kremu i posypać 1/3 krówek/cukierków mlecznych. Położyć na to drugi blat, posmarować 1/3 kremu i posypać 1/3 krówek/cukierków mlecznych. Położyć 3 blat. Resztą kremu posmarować boki ciasta. Umyć naczynie miksujące.

12. Wariant ciasta 3 małe okrągłe blaty: na płaskim talerzu lub paterze ułożyć 1 blat bezowy, posmarować go dokładnie 1/3 kremu i posypać 1/3 krówek/cukierków mlecznych. Położyć na to drugi blat, posmarować 1/3 kremu i posypać 1/3 krówek/cukierków mlecznych. Położyć 3 blat. Resztą kremu posmarować boki ciasta. Umyć naczynie miksujące.

13. Do naczynia miksującego włożyć 100g mlecznej czekolady połamanej na kawałki, zmiksować 30s/obr.8. Dodać 50g śmietany min. 30%, roztopić 5min/50°C/obr.1. Odstawić na chwilę, żeby czekolada zgęstniała na tyle aby nie spływał z ciasta.

14. W obu wariantach ciasta – polać roztopioną czekoladą wierzch ciasta, posypać resztą pokruszonych cukierków. Boki udekorować płatkami migdałów. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Inspiracją do powstania tego wpisu były: prośba mojej czytelniczki o taki właśnie przepis na blogu oraz przepisy z www.mojewypieki.com i www.szalonakuchniaeweliny.bloog.pl – przepisy zostały zmodyfikowane.

Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

 


Szwedzki torcik migdałowy Thermomania Thermomix

Szwedzki torcik migdałowy Thermomania Thermomix