You are currently viewing Szarlotka z budyniową pianką

Szarlotka z budyniową pianką

Zatrzęsienie jabłek w tym roku w moim ogrodzie, stąd rozpoczęłam poszukiwania ciekawych, nowych, ale jednocześnie nie skomplikowanych przepisów na ciasta z jabłkami. Zaciekawił mnie przepis, na który trafiłam na platformie Steemit, zmodyfikowałam go i oto jest – szarlotka z budyniową pianką.

Klasyczne kruche ciasto, do tego kilogram najlepiej kwaśnych jabłek, piana z białek z dodatkiem budyniu (proszku) i już jest wspaniałe ciasto. Poza cudownym smakiem, który przypomnia mi wypieki mojej babci, ciasto wygląda świetnie. Ponadto możesz używać różnych rodzajów budyniu, dzięki czemu uzyskasz ciekawy efekt wizualny.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 180, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Szarlotka (jabłecznik) z budyniową pianką – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 80g ksylitolu lub cukru
  • 250g masła
  • 450g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 4 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kg jabłek (waga po usunięciu gniazd nasiennych)
  • 3 łyżki budyniu w proszku (u mnie budyń malinowy bez cukru)

1. Do naczynia miksującego wsypać 80g ksylitolu lub cukru, włożyć 250g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, 450g mąki orkiszowej lub pszennej, 4 żółtka, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, łyżeczkę esencji waniliowej i 2 łyżki kwaśnej śmietany – wymieszać 30s/obr.5.

2. Ciasto podzielić na dwie części – 1/3 zawinąć w folię i włożyć do lodówki, 2/3 wyłożyć dno i boki formy do pieczenia o wymiarach około 30×40 cm.

3. Do naczynia miksującego włożyć 1kg odpestkowanych jabłek (ja nie obieram jabłek do ciast), posiekać 5s/obr.5. Jabłka wyłożyć na ciasto. Umyć naczynie miksujące.

4. Do naczynia miksującego włożyć motylek. Wlać 4 białka i dodać szczyptę soli. Ubijać ze zdjętą miarką 2-3min/obr.3,5 – obserwując stopień ubicia.

5. Ustawić kolejne ubijanie 1min /obr.2, przez otwór w pokrywie dodać stopniowo 4 łyżki budyniu (proszku). Jeśli po tym czasie budyń nie wymieszał się z białkami zdjąć motylek i delikatnie wymieszać zawartość naczynia przy pomocy kopystki. Pianę z budyniem wyłożyć na jabłka.

6. Rozgrzać piekarnik do 170 °C.

7. Wyjąć z lodówki wcześniej odłożoną porcję ciasta. Rozwałkować ją pomiędzy dwiema warstwami papieru do pieczenia na grubość maksymalnie 2 milimetrów. Jeśli w czasie wałkowania ciasto stanie się zbyt klejące włożyć je razem z papierem na kilka minut do zamrażarki. Po tym czasie ciasto kroić na przykład na pasy i układać ozdobny wzór na wierzchu piany z białek.

8. Piec 50- 60 minut w 170°C.

Szarlotka z budyniową pianką Thermomania

Jeśli chcesz to ciasto zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Wyrobić w misce  80g ksylitolu lub cukru, włożyć 250g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, 4 żółtka, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, łyżeczkę esencji waniliowej i 2 łyżki kwaśnej śmietany do połączenia się składników.

2. Ciasto podzielić na dwie części – 1/3 zawinąć w folię i włożyć do lodówki, 2/3 wyłożyć dno i boki formy do pieczenia o wymiarach około 30×40 cm.

3. 1 kg odpestkowanych jabłek zetrzeć na tarce lub pokroić na mniejsze i większe kawałki. Jabłka wyłożyć na ciasto.

4. Ubić 4 białka ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna dodać do niej 4 łyżki proszku budyniowego, wymieszać delikatnie łopatką lub rózgą.  Pianę z budyniem wyłożyć na jabłka.

5. Rozgrzać piekarnik do 170 °C.

6. Wyjąć z lodówki wcześniej odłożoną porcję ciasta. Rozwałkować ją pomiędzy dwiema warstwami papieru do pieczenia na grubość maksymalnie 2 milimetrów. Jeśli w czasie wałkowania ciasto stanie się zbyt klejące włożyć je razem z papierem na kilka minut do zamrażarki. Po tym czasie ciasto kroić na przykład na pasy i układać ozdobny wzór na wierzchu piany z białek.

7. Piec 50- 60 minut w 170°C.

Szarlotka z budyniową pianką Thermomania

Szarlotka z budyniową pianką Thermomania



Dodaj komentarz