Loading...

Spaghetti z kurczakiem i szparagami

Spaghetti z kurczakiem Thermomania Thermomix

Sezon na szparagi nadal trwa. Uwielbiamy makarony, kochamy spaghetti, więc ten przepis jest idealny. Zaskakujący w przygotowaniu, marynata do mięsa jest świetna, a do tego wszystkiego zmiksowany świeży szpinak. Ciekawy, smaczny i zdrowy obiad, zwłaszcza jeśli użyjecie składników dobrej jakości. Moja tradycyjna modyfikacja to nabiał bez laktozy, mięso ekologiczne prosto od rolnika, a makaron z orkiszu. Aha, oczywiście też o wiele mniej tłuszczu niż podpowiada Vorwerk. Koniecznie wypróbujcie ten szybki obiad. 🙂 W filmiku na dole możecie obejrzeć jak zawinąć kurczaka i w jaki sposób ugotować spaghetti w Thermomixie.



Spaghetti z kurczakiem i szparagami z kolekcji Na pobudzenie przepis na Thermomix

Składniki:

  • 250g zielonych szparagów
  • 180g piersi z kurczaka
  • 80g serka kremowego śmietankowego
  • 40g suszonych pomidorów w oleju
  • 1-2 szczypty chili w proszku
  • 25g soku z cytryny
  • 3 łyżeczki soli
  • 1500g wody
  • 250g spaghetti
  • 20g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g świeżych liści szpinaku

1. 250 g zielonych szparagów odważyć na pokrywie naczynia miksującego, następnie główki odciąć, ułożyć na wkładzie Varomy, łodygi pokroić na 3cm kawałki, odstawić.

2. Na pokrywie naczynia odważyć 180 g piersi z kurczaka bez skóry pokrojonej na 3cm kawałki, odstawić.

3. Do naczynia miksującego dodać 80 g serka kremowego śmietankowego, 40 g suszonych pomidorów w oleju, 1-2 szczypty chili w proszku, 25 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 2 łyżeczki soli – zmiksować 8s/obr.7. Powstałą marynatę wymieszać z kurczakiem, następnie zawinąć w folię spożywczą i ułożyć w Varomie.

4. Do naczynia wlać 1500 g wody i wsypać 1 łyżeczkę soli. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować 25min/Varoma/obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.

5. Przez otwór w pokrywie naczynia włożyć 250 g spaghetti. Gotować 7min/100 stopni C/obr.0,5. Gdy makaron zmięknie i nie będzie wystawał ponad pokrywę, nałożyć koszyczek. Makaron przecedzić, przelać zimną wodą, przełożyć do miski. Umyć naczynie miksujące.

6. Do naczynia wlać 20 g oliwy z oliwek, wsypać pokrojone wcześniej łodygi szparagów i 2 ząbki czosnku, dusić 5min/120 stopni C/obr.1. Dodać 50 g świeżych liści szpinaku, zmiksować 5s/obr.6. Zgarnąć składniki na dno naczynia i ponownie zmiksować 5s/obr.6. Do miski z makaronem przelać sos, przełożyć ugotowanego kurczaka i główki szparagów. Wymieszać.