Kiedy jeśli nie teraz zajadać się słodkimi węgierkami? Jeśli uda się Wam zachować chociaż kilka sztuk – koniecznie wypróbujcie przepis na sernik królewski ze śliwkami. Poezja smaku – to mało powiedziane, serio. Wzięłam na tapetę dwa przepisy i stworzyłam z nich jeden, który jest jeszcze lepszy, zawsze się uda i jest tak wymyślony, żebyście zrobili wszystko w Thermomix.
Znajdziecie tutaj także filmik – obejrzyjcie go bo znajdziecie tam wiele przydatnych porad. Jeśli jeszcze nie znacie mojego kanału na YouTube – zajrzyjcie, subskrybujcie, zaznaczcie dzwonek (wtedy otrzymacie powiadomienie o każdym nowym przepisie), dajcie łapki w górę – link jest tutaj.
Sernik królewski ze śliwkami – przepis na Thermomix
Składniki:
- 450g ksylitolu lub cukru
- 350g mąki orkiszowej lub pszennej
- 200g masła
- 4 jajka
- 40g kwaśnej śmietany 18%
- 25g niesłodzonego kakao
- 500g twarogu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 500g serka ricotta
- 500g śliwek węgierek
1. Do naczynia miksującego wsypać 100g cukru lub ksylitolu, zmielić 15s/obr.10. Wsypać 350g mąki orkiszowej lub pszennej, dodać 200g masła, 1 jajko, 40g kwaśnej śmietany 18%, 25g niesłodzonego kakao – wymieszać 30s/obr.5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, umieścić na folii spożywczej, spłaszczyć na grubość około 2cm, włożyć na co najmniej 2godziny do zamrażarki.
2. Po 2 godzinach wyjąć zamarznięte ciasto, pokroić na 3cm kawałki. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Do naczynia miksującego dodać 380g pokrojonego i zamarzniętego ciasta – zmiksować 15s/obr.6. Przesypać na natłuszczoną i wysypaną mąką blachę o śr. 26cm, delikatnie ugnieść, podpiec 15-18 minut w 180 stopniach C. Pozostałą część ciasta zmiksować – 15s/obr.6, przesypać do miski, wstawić z miską do lodówki. Umyć naczynie miksującego. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, piekarnik pozostawić włączony.
3. Do naczynia miksującego dodać: 500g twarogu, 3 jajka, 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, 150g ksylitolu lub cukru, 500g serka ricotta – zmielić 1min/obr.7.
4. Masę serową przelać na podpieczony spód. Ułożyć kilka śliwek węgierek (odpestkowanych, przekrojonych na pół) – zawsze skórką do dołu. Na śliwki wysypać resztę zamarzniętego ciasta. Wyrównać i piec – 60 minut w 170 stopniach C. Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika – do całkowitego ostygnięcia.
Inspiracją do powstania przepisu był przepis z www.mojewypieki.com.pl oraz z cookidoo.pl – oba przepisy zostały zmodyfikowane.