Loading...

Sernik z mango i frużeliną wiśniową

Sernik z mango i frużeliną wiśniową Thermomania Thermomix

Miałam wielką ochotę na sernik ale nie taki zwykły, raczej taki owocowy, słodki, ale też lekko kwaskowaty. Chciałam też aby mogły go zjeść osoby nie jedzące laktozy i glutenu. Brzmi ciekawie, prawda?

Przedstawiam Ci sernik na spodzie z karmelizowanych migdałów, z masą serową o smaku mango, z frużeliną wiśniową. Użyłam sera i mleka bez laktozy (u mnie z firmy Mlekovita). W serniku nie ma mąk glutenowych, więc mogą się nim rozkoszować osoby nie jedzące glutenu. Przede wszystkim jest pyszny, smaki się idealnie uzupełniają, masa serowa po upieczeniu jest wilgotna, puszysta, właśnie taka jaką lubię. Jeśli Ty także uwielbiasz takie serniki zachwycisz się nim.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 150, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Sernik bez laktozy z mango i frużeliną wiśniową – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 200g migdałów bez skórki (blanszowanych)
  • 5 łyżek wody + 50g do frużeliny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego + 40g do frużeliny
  • 1000g twarogu bez laktozy z Mlekovity
  • 5 jajek
  • 250g ksylitolu lub cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (w proszku)
  • 300g pulpy z mango bez cukru (wystarczy zmiksować mango na gładką masę)
  • 350g mleka bez laktozy z Mlekovity
  • 120g oleju
  • szczypta soli
  • 300g wiśni mrożonych wcześniej rozmrożonych
  • 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej

1. Na suchej patelni uprażyć 200g blanszowanych migdałów. Przesypać do miseczki odstawić.

2. Zmniejszyć temperaturę pod patelnią, wlać na nią 5 łyżek wody i wsypać 4 łyżki cukru trzcinowego, mieszać kilka minut aż cukier się skarmelizuje (zacznie gęstnieć). Na patelnię wsypać uprażone wcześniej migdały, wymieszać dokładnie z karmelem.

3. Karmelizowane migdały przesypać do naczynia miksującego, posiekać 5s/obr.5. Posiekane migdały przesypać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 24cm, wyrównać je na dnie i odstawić. Opłukać naczynie miksujące.

4. Rozgrzać piekarnik do 160°C.

5. Do naczynia miksującego włożyć: 1kg twarogu, 5 jajek, 250g ksylitolu lub cukru, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 300g pulpy z mango, 350g mleka, 120g oleju i szczyptę soli. Zmiksować 3min/obr.6.

6. Masę serową powoli i ostrożnie przelać na wcześniej przygotowany spód z karmelizowanych migdałów. Piec 1 godzinę w 160°C. Umyć naczynie miksujące. Gdy sernik się upiecze uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić go do całkowitego ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki.

7. Do naczynia miksującego włożyć 300g wiśni i wlać 50g wody, gotować 5min/100°C/obr. wsteczne 0,5.

8. Dodać 20g cukru brązowego i 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, zagotować 1min/100°C/obr. wsteczne 1. Frużelinę przelać na sernik, całość wstawić do lodówki na kilka godzin.

Sernik z mango i frużeliną wiśniową Thermomania Thermomix

 Jeśli chcesz ten sernik zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Na suchej patelni uprażyć 200g blanszowanych migdałów. Przesypać do miseczki odstawić.

2. Zmniejszyć temperaturę pod patelnią, wlać na nią 5 łyżek wody i wsypać 4 łyżki cukru trzcinowego, mieszać kilka minut aż cukier się skarmelizuje (zacznie gęstnieć). Na patelnię wsypać uprażone wcześniej migdały, wymieszać dokładnie z karmelem.

3. Karmelizowane migdały przełożyć do blendera i zmiksować na małych obrotach tak, aby zostały większe kawałki migdałów. Posiekane migdały przesypać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 24cm, wyrównać je na dnie i odstawić.

4. Ser zmielić lub zmiksować aż stanie się gładki. Następnie dodać do niego wszystkie składniki: jajka, budyń, mus z mango, mleko, olej, ksylitol i szczyptę soli, zmiksować na gładką masę.  Masę serową powoli i ostrożnie przelać na wcześniej przygotowany spód z karmelizowanych migdałów. Piec 1 godzinę w 160°C. Umyć naczynie miksujące. Gdy sernik się upiecze uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić go do całkowitego ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki.

5. Wiśnie z dodatkiem wody zagotować na niewielkim ogniu często mieszając. Gdy zaczną się gotować dodać cukier trzcinowy i skrobię, wymieszać i gotować przez kilka minut, ciągle mieszając. Odstawić do przestygnięcia i wylać na wierzch sernika. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.



Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia


Sernik z mango i frużeliną wiśniową Thermomania Thermomix

Sernik z mango i frużeliną wiśniową Thermomania Thermomix





Comments (22)

  • Małgorzata Goździk 3 miesiące ago Reply

    Choć ciasta nie są moją mocną stroną 😛 to przepis na ten sernik muszę wypróbować <3

    Thermomania 3 miesiące ago Reply

    Akurat serniki są bardzo proste, zmiksować, wylać do blaszki i upiec. 🙂

  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl 3 miesiące ago Reply

    Sernik wygląda bardzo pysznie!
    Sięgam po kawałek…

    Thermomania 3 miesiące ago Reply

    Częstuj się 🙂

  • Jud (Fitkot) 3 miesiące ago Reply

    Sernika z mango jeszcze nie robiłam, ale w takim zestawieniu z frużeliną na pewno smakuje wyjątkowo 🙂

    Thermomania 3 miesiące ago Reply

    Nawet bardzo wyjątkowo, sama byłam w szoku jakie cudo z tego wyszło. 🙂

  • I LOVE LIFE 3 miesiące ago Reply

    super przepis 🙂 muszę przetestować !

    Thermomania 3 miesiące ago Reply

    🙂

  • Karolina Marsicka 3 miesiące ago Reply

    Narobiłaś mi wielkiego smaka na sernik! Pięknie wyrósł! 🙂

    Thermomania 3 miesiące ago Reply

    To kiedy pieczesz sernik?

  • Kasia z wysmakowane.pl 3 miesiące ago Reply

    Ja najbardziej lubię ultra ciężkie i maziste serniki ale to mango tak mnie tu kusi…

    Thermomania 3 miesiące ago Reply

    I bardzo dobrze, że Cię kusi bo to jest magia 🙂

  • kulinarnyJa. pl 3 miesiące ago Reply

    Kocham serniki, nigdy nie robiłem z mango. Dzięki za inspirację 😁

    Thermomania 3 miesiące ago Reply

    Polecam się 🙂

  • Magdalena Kozłowska 3 miesiące ago Reply

    Piękny! Chętnie spróbowałabym kawałek 🙂

    Thermomania 3 miesiące ago Reply

    Zapraszam 🙂

  • Wiola Korzeniowska 3 miesiące ago Reply

    Wspaniały przepis! Na pewno skorzystam 🙂

    Thermomania 3 miesiące ago Reply

    🙂

  • Angelika Kasiak 3 miesiące ago Reply

    Ale piekny i taki kremowy sernik, pycha!

    Thermomania 3 miesiące ago Reply

    Dziękuję 🙂

  • Kasia Vincenzo Luciano 3 miesiące ago Reply

    Sernik zawsze i wszędzie !Pyszka!

    Thermomania 3 miesiące ago Reply

    To prawda 🙂

Leave a Reply