Nie wiem czy uwierzycie, ale ja nigdy przedtem nie miałam do czynienia z tymi słynnymi ciastkami 🙂 Pierwsze moje zaskoczenie – o rany ale one są malutkie 😉 Natomiast sernik bardzo mi się podobał na zdjęciu, bo masa serowa była bardzo biała i super kontrastowała z czarnymi ciastkami.
Wprowadziłam tylko jedną modyfikację – zamiast mleka skondensowanego dałam 160g mleka i 80 g ksylitolu. Poza tym standard czyli zastąpiłam cukier ksylitolem (tak wiem że w oreo jest cukier 😉 ale to dla spokoju sumienia a poza tym nie mam w domu cukru), a nabiał jest bez laktozy.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Sernik z ciastkami Oreo – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 430g ciastek oreo
- 5 łyżek miękkiego masła
- 800g półtłustego twarogu
- 500g serka mascarpone
- 160g mleka
- 90g ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 6 białek
- 2 łyżki skrobii ziemniaczanej
- 600g schłodzonej śmietany min. 30% tłuszczu
1. Z 200 g ciastek usunąć ze środka biały krem, ciastka wrzucić do naczynia miksującego i rozdrobnić 6-8s/obr.8. Dodać do nich 5 łyżek miękkiego masła, wymieszać 20s/obr.4. Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24-26 cm, wyrównać ręką, odstawić.
2. Do naczynia dodać 800 g półtłustego twarogu, 500 g serka mascarpone, 160 g mleka, 80 g cukru lub ksylitolu i 1 łyżeczkę esencji waniliowej. Wszystko razem zmiksować 30s/obr.6. Składniki zgarnąć na dno naczynia miksującego, a następnie zawartość naczynia przemieszać kopystką. Dodać 6 białek, 2 łyżki skrobii ziemniaczanej, zmiksować 30s/obr.6. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. 130 g ciastek oreo pokruszyć na duże kawałki i wsypać do naczynia miksującego, delikatnie przemieszać je z masą serową. Powstałe ciasto przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy.
3. Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą, sernik piec 60-70 minut. Studzić przy uchylonych drzwiach piekarnika. Po ostygnięciu wstawić na conajmniej 5 godzin do lodówki.
4. … minimum 5h później… Założyć motylek, do naczynia wlać 600 g schłodzonej śmietany min. 30%, ubijać ok. 1min30s/obr.4, sprawdzając stopień ubicia, aby nie wyszło masło. Dodać 2 łyżki cukru lub ksylitolu, ubijać 30s/obr.3.
5. Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika, udekorować ciastkami.