You are currently viewing Sałatka z orkiszem i kurczakiem – pyszna i zdrowa

Sałatka z orkiszem i kurczakiem – pyszna i zdrowa

Mam długo oczekiwaną najnowszą książkę – Dobry smak na każdym poziomie. Na pierwszy ogień wzięłam sałatkę – zainteresowała mnie ze względu na orkisz- używamy w niej całych ziaren orkiszu – w sumie będzie z tego kasza orkiszowa 😉 Orkisz w ziarnach ostatnio kupiłam w biedronce, więc nie jest to trudno dostępny towar dla wybrańców, poza tym składniki codziennego użytku, kolejny ciekawy sos i mamy sałatkę. Piersi z kurczaka ugotowane na parze wyszły bardzo soczyste, co jest kolejnym plusem.



Sałatka z orkiszem i kurczakiem (Dobry smak na każdym poziomie) – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 500g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 150g ziaren orkiszu
  • 200g czerwonej papryki
  • 300g piersi z kurczaka
  • 50g oliwy
  • szczypta pieprzu
  • 40g migdałów
  • 40g cebuli
  • 4-5 gałązek świeżych ziół
  • 20g octu winnego lub balsamicznego
  • 20g soku z cytryny
  • 60g rukoli
  • 20g orzechów (ulubionych)

Do naczynia miksującego wlewamy 500 g wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 150 g ziaren orkiszu. Gotujemy 22min/100 stopni C/obroty wsteczne 1. Od razu nakładamy przystawkę Varoma aby do niej odważyć 200 g czerwonej papryki pokrojonej w 0,5cm kostkę, wkładamy wkład Varomy i odważamy 300 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski 5×1 cm. Kurczaka skrapiamy 10g oliwy, doprawiamy pieprzem i 1/2 łyżeczki soli, mieszamy, odstawiamy przystawkę Varoma, zakładamy miarkę i czekamy aż orkisz się podgotuje. Gdy miną 22 minuty nakładamy przystawkę Varoma, gotujemy na parze 15min/Varoma/obroty wsteczne 1.

Odstawiamy przystawkę Varoma, odsączamy ziarna orkiszu i przekładamy go do miski na sałatkę. Do miski dodajemy także ugotowanego kurczaka i paprykę, odstawiamy do ostygnięcia.

Myjemy i suszymy naczynie miksujące.

Do naczynia wsypujemy 40 g migdałów, rozdrabniamy 5s/obr.6, następnie prażymy 1min/120 stopni C/obr.1. Przekładamy do miski z orkiszem, kurczakiem i papryką.

Do naczynia dodajemy 40 g ulubionej cebuli, 4-5 gałązek świeżych ziół (np. pietruszka, kolendra), rozdrabniamy 5s/obr.5, dodajemy 40 g oliwy lub oleju lnianego, 20 g octu winnego lub balsamicznego, 20 g soku z cytryny, mieszamy 30s/obr.3.

Sos przelać do miski, dodać 60 g rukoli i 20 g orzechów, wymieszać i podawać.







Dodaj komentarz