Staram się, aby conajmniej jeden mój posiłek dziennie to była sałatka. Zazwyczaj warzywa łączę z lekkim sosem i jakimś rodzajem białka – fasolą, piersią z kurczaka, serem feta. Zupełnie niedawno odkryłam ser halloumi, który idealnie nadaje się do grillowania. Jest robiony w mleka owczego, czasami można go spotkać w wersji owczo-kozio-krowiej.
Jednak jeśli nie masz ochoty na ten akurat ser to do tej sałatki można grillować ser pleśniowy lub tofu w wersji wegańskiej. Jeśli tylko gdzieś kiedyś Twoje oko padnie na ser halloumi koniecznie się w niego zaopatrz, bo ma naprawdę ciekawy smak, zwłaszcza w tej grillowanej wersji. Ja się zakochałam w tym serze, przyznaję się bez bicia.
Sałatka z grillowanym serem
Składniki:
- 15g oliwy z oliwek lub oleju tłoczonego na zimno
- 20g czerwonego octu winnego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka miodu
- ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 200g sałaty
- 40g czerwonej lub białej cebuli
- 50g czarnych oliwek bez pestek
- 8 pomidorów cherry
- 200g sera halloumi
1. Do naczynia miksującego wlać oliwę lub olej, dodać ocet winny, sok z cytryny, miód, czosnek, sól, pieprz – zmiksować 5s/obr.5. Przelać do miseczki, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć umytą sałatę, zmiksować 2s/obr.4. Przełożyć do dużej miski.
3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną na ćwiartki, zmiksować 4s/obr.5, cebulę dodać do sałaty.
4. Do miski z sałatą i cebulą dodać oliwki i pokrojone pomidorki cherry.
5. Ser pokroić na plastry, grillować na patelni lub grillu aż stanie się złoto-brązowy. Dodać go do warzyw, polać sosem i wymieszać. Podawać od razu.
Jeśli chcesz tę sałatkę zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Do miski wlać oliwę lub olej, dodać ocet winny, sok z cytryny, miód, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku – wymieszać, odstawić.
2. Umytą sałatę pokroić lub porwać na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużej miski.
3.Cebulę pokroić na drobną kostkę, dodać do sałaty.
4. Do miski z sałatą i cebulą dodać oliwki i pokrojone pomidorki cherry.
5. Ser pokroić na plastry, grillować na patelni lub grillu aż stanie się złoto-brązowy. Dodać go do warzyw, polać sosem i wymieszać. Podawać od razu.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.co.uk. Przepis został zmodyfikowany.