Loading...

Sałatka z pomelo, awokado i daktylami

Sałatka z pomelo, awokado i daktylami

Sałatka z pomelo, awokado i daktylami wygrywa u mnie wszystkie nagrody w tym tygodniu. Pomysł pochodzi z jadłospisu, który dostałam od mojego dietetyka. Tak bardzo mi smakuje ten posiłek, że cały dzień w którym miałam go zaplanowany powtarzam do kilku dni. Serio.

Uwielbiam pomelo, uwielbiam awokado i uwielbiam daktyle, ale miałam wielkie obawy jak to będzie smakowało razem. Na szczęście się odważyłam i zwariowałam zupełnie.

Sałatkę z pomelo, awokado i daktylami można sobie przyrządzić rano i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, wystarczy całość skropić cytryną – wtedy awokado nie będzie ciemnieć i nawet po kilku godzinach od zrobienia nadal będzie wyglądać świeżo, zielono i apetycznie.

Najbardziej czasochłonna część to oczywiście obranie pomelo ze skórki a potem usunięcie błonek, ale zapewniam, że warto.

Sałatka z pomelo, awokado i daktylami

Sałatka z pomelo, awokado i daktylami – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 250g pomelo (połowa owocu)
  • 70g awokado (połowa owocu)
  • 3 suszone daktyle bez pestek
  • łyżeczka nasion sezamu
  • łyżka soku z cytryny

1.Pomelo obrać ze skóry, podzielić na części, obrać z błonek – ma zostać sam miąższ. Owoc podzielić na niewielkie cząstki i przełożyć do miseczki.

2. Awokado przekroić na pół, przy pomocy łyżki wyjąć miąższ, pokroić go w drobną kostkę, dodać do pomelo.

3. Suszone daktyle pokroić na plasterki, dodać do pomelo i awokado.

4. Owoce polać sokiem z cytryny, wymieszać.

5. Sałatkę posypać nasionami sezamu, jeść ze smakiem i często powtarzać.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis otrzymany wraz z jadłospisem od dietetyk Agaty Jarnuszewskiej z poradni Dobry dietetyk.

Sałatka z pomelo, awokado i daktylami