Jak zrobić roladę paprykową, która na każdym stole wzbudzi entuzjazm? Zaraz się dowiesz 🙂
Sama rolada to biszkopt paprykowy, taki wytrawny biszkopt, łatwo się go robi, szybko piecze i łatwo zawija, możesz mi wierzyć , bo to moja trzecia rolada w życiu i dałam radę ;). Paprykowy smak jest bardzo intensywny – do ciasta dodajemy paprykę marynowaną, inaczej paprykę z zalewy octowej, do kupienia wszędzie.
Nadzienie rolady to ser kozi wymieszany z serkiem kremowym śmietankowym. Co zrobić jeśli nie lubisz sera koziego? Ominąć go i zastąpić taką samą ilością serka śmietankowego. Natomiast ja także nie znoszę zapachu i smaku mleka koziego, ale znalazłam ser feta robiony z mleka koziego i nie czuć w nim ani troszkę tego charakterystycznego posmaku. Kupiłam go w sieciowym sklepie.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj..
Rolada paprykowa z serem kozim, rukolą i orzechami włoskimi
Składniki:
- 2 jajka
- 100g czerwonej marynowanej papryki wyjętej z zalewy (chodzi o paprykę w zalewie octowej)
- 10g oliwy lub oleju
- 35g skrobii ziemniaczanej
- 20g mąki orkiszowej lub pszennej (jasna typ 500 może być taka)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 200g twarożku koziego
- 100g serka kremowego śmietankowego
- 40g orzechów włoskich (pokrojonych lub pokruszonych na dość duże kawałki)
- 20g rukoli
1. Rozgrzać piekarnik do 170°C, formę o wymiarach 30x24x6 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Założyć motylek, do naczynia wlać 2 białka. Ubijać 1min30s/obr.3,5. Wyjąć motylek, pianę przełożyć do miseczki.
3. Do naczynia dodać 2 żółtka, 100 g czerwonej marynowanej papryki bez zalewy, 10 g oliwy z oliwek, miksować 10s/obr.8. Następnie dodać 35 g skrobii ziemniaczanej, 20 g mąki pszennej, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, wymieszać 15s/obr.3. Założyć motylek, dodać ubitą pianę, wymieszać 10s/obr. 2. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy.
4. Piec 13-15 minut w 170°C. Po upieczeniu wyjąć z formy razem z papierem i odstawić do ostygnięcia.
5. Do czystego naczynia dodać 200 g twarożku koziego i 100 g kremowego serka śmietankowego, wymieszać 20s/obr.2 zwiększać stopniowo do 5.
6. Ciasto paprykowe obrócić i zdjąć papier do pieczenia. Wierzch posmarować serkiem, zostawiając margines 2-3 cm od jednego z krótszych boków. Posypać poszatkowanymi orzechami włoskimi, ułożyć rukolę. Pomagając sobie papierem do pieczenia zwinąć ściśle roladę. Zawiniętą w folię aluminiową włożyć do lodówki na conajmniej 4 godziny.