You are currently viewing Pierniczki witrażyki piękne i smaczne

Pierniczki witrażyki piękne i smaczne

Zrobienie tych widowiskowych pierniczków jest niesamowicie proste, a efekt – coś wspaniałego. Gdy powiesisz je na choince i zobaczysz jak przez nie przeświecają lampki choinkowe, do tego cudowny zapach piernika, atmosfera świąt na poziomie miliona procent gwarantowana.


Dzieci uwielbiają zjadać ozdoby z choinki, wiem coś o tym. Z tego przepisu nie wyjdzie zbyt wiele witrażyków, że nie wspomnę o tym, że moje zostały już pożarte i nie doczekały świąt. Pomimo tego, że po upieczeniu są dosyć twarde, w niczym to nie przeszkadzało dzieciom.

Poniżej znajdziesz filmik z moim komentarzem, zobacz jak łatwo zrobić takie efektowne pierniczki. Przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Pierniczki witrażyki – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 35g masła
  • 35g cukru trzcinowego (ja używam takiego)
  • 65g miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika –tutaj przepis
  • 0,5 łyżeczki kakao bez cukru
  • 1 żółtko
  • 170g mąki orkiszowej lub pszennej (może być chlebowa typ 800-1000)
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • kolorowe landrynki

1. Do naczynia miksującego dodać 35g masła, 35g cukru trzcinowego, 65g miodu, 1 łyżkę przyprawy do piernika i 0,5 łyżeczki kakao – podgrzać 3min/70°C/obr.3. Naczynie wyjąć z urządzenia, odstawić do przestygnięcia na kilka minut.

2. Włożyć naczynie miksujące na miejsce, dodać 1 żółtko, 170g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia – wyrobić 2min/interwał.

3. Ciasto zawinąć w folię lub umieścić w misce, włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

4. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, wycinać w nim dowolne kształty a w środku każdego na przykład przy pomocy kieliszka wycinać okrągłe otwory. Jeśli chcesz wieszać witrażyki na choince pamiętaj o zrobieniu dziurki na nitkę. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piec 2 minuty w 180°C, wyjąć blachę, we wcześniej wyciętych otworach ułożyć na środku po jednej landrynce. Piec kolejne 3-5 minut aż landrynki się rozpuszczą. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia i zastygnięcia.

6. Po upieczeniu pierniczki są twarde, muszą poleżeć w wilgotnym miejscu przez około 2 tygodnie, aby zmięknąć.

Pierniczki witrażyki piękne i smaczne Thermomania Thermomix

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz