You are currently viewing Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi, inaczej zwany cygańskim lub cebulą czarownic to prawdziwy rarytas, zwłaszcza jeśli mieszka się w mieście. Nie można go zbierać w lasach (jest pod ochroną), czasem udaje się go kupić od działkowiczów, zdarza się w sklepach ze zdrową żywnością. Jest wybitnie sezonowy – połowa kwietnia do końca maja zależnie od pogody i już znowu trzeba czekać na ten przysmak do następnej wiosny.

Ma działanie antynowotworowe (ma wiele organicznych związków siarki, które są silnym przeciwutleniaczem), zwalcza wolne rodniki i pobudza układ odpornościowy. To nie wszystko! Pomaga podwyższyć poziom dobrego cholesterolu, obniża poziom trójglicerydów, a jak by tego było mało zawiera adenozynę – czyli substancję zmniejszającą ryzyko zakrzepów. Ma też coś dla pań – jest bogaty w żelazo. Niszczy bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym i oddechowym. Jest skuteczny w drożdżycy, zwalcza pasożyty. Nic tylko jeść go na potęgę w sezonie i korzystać z tych dobrodziejstw. I do tego jest po prostu przepyszny.

Od kiedy odkryłam smak czosnku niedźwiedziego czekam na niego co roku. Kupuję go na targowiskach, od ekologicznych Dobrodziejów, czasami dostaję od zaprzyjaźnionych działkowiczów. Chyba czas posadzić go we własnym ogródku i uniezależnić się od dostawców. 😉

Jeśli tak jak ja uwielbiasz smak tego pesto najlepiej zrób od razu większą ilość i zamroź w małych porcjach. Po rozmrożeniu nadal świetnie smakuje i wzbogaci smak makaronów, zup i sosów.

Możesz go zrobić w wersji wegańskiej (z płatkami drożdżowymi) lub w niewegańskiej (z parmezanem).

Pesto z czosnku niedźwiedziego Thermomania Thermomix

Pesto z czosnku niedźwiedziego – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 80g pestek dyni
  • 2 pęczki liści czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych lub 50g sera parmezan
  • 50g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju z awokado (lub innego dobrej jakości oleju)
  • duża szczypta soli
  • mała szczypta pieprzu

1. Pestki dyni wysypać na suchą patelnię i prażyć ciągle mieszając aż zaczną się rumienić. Przesypać do naczynia miksującego lub blendera.

2. Dodać 2 pęczki porwanych na kawałki liści czosnku niedźwiedziego, 3 łyżki płatków drożdżowych (w wersji wegańskiej) lub 50g sera parmezan (w wersji niewegańskiej) pokrojonego na małe kawałki. Wlać oliwę lub olej, wsypać sól i pieprz. Miksować na grudkowatą masę – 15s/obr.5. Być może trzeba będzie zgarnąć zawartość naczynia na dno i znowu zmiksować przez kilka sekund do otrzymania odpowiedniej konsystencji.

3. Jeść od razu lub przełożyć do słoiczka, zakręcić i wstawić do lodówki. Przechowywać do 7 dni. Pesto można także zamrozić podzielone na małe porcje.

4. Podawać z makaronem, smarować nim pieczywo, doprawiać zupy, sosy i gulasze.

Pesto z czosnku niedźwiedziego Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz