Odwrócone ciasto z pomarańczami jest właśnie takie jak lubię – robi się je na zasadzie wrzuć i zmiksuj, dekoruje bardzo łatwo, a do tego smakuje wyśmienicie i długo zachowuje świeżość. Ciasto – ideał.
Pomarańcze są dostępne w sklepach przez cały rok, ale mam wrażenie, że właśnie teraz są najsłodsze i najbardziej soczyste. Właściwie z każdych zakupów wracam z pomarańczami, przede wszystkim wyciskam z nich soki. Jednak zawsze gdy je kroję nie mogę się napatrzeć na cudowną strukturę i kolory tego owocu.
Właśnie to mnie natchnęło do odkurzenia przepisu na odwrócone ciasto z ananasem i zrobienia go w wersji pomarańczowej. Wyszło bosko, cudnie, przewspaniale.
Odwrócone ciasto z pomarańczami to propozycja dla każdego, nawet kogoś kto nigdy w życiu nie robił ciasta, zapewniam, że zrobi je z pieśnią na ustach i bez najmniejszych kłopotów.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Odwrócone ciasto z pomarańczami – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 7-8 plastrów pomarańczy (3 średnie sztuki)
- 4 jajka
- 30g soku z pomarańczy
- 170g masła
- 200g mąki orkiszowej lub pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60g ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka esencji lub pasty waniliowej
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:
1.Pomarańcze obrać i pokroić na plastry. Plastry ułożyć na dnie posmarowanej masłem formy do pieczenia ciasta o średnicy około 20 cm.
2.Do naczynia miksującego wbić 4 jajka o temperaturze pokojowej,dodać 30g soku z pomarańczy, wymieszać 10s/obr.4.
3.Dodać 170g miękkiego masła, 200g mąki orkiszowej lub pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 60g ksylitolu lub cukru oraz łyżeczkę esencji waniliowej– wymieszać 20s/obr.6.
4.Masa powinna być bardzo gęsta. Delikatnie przełożyć ją do blaszki wyłożonej plastrami pomarańczy, wyrównać wierzch.
5.Piec 45 minut w 170°C.
6.Przed wyjęciem ciasta z piekarnika koniecznie sprawdź patyczkiem czy jest już upieczone – patyczek włożony w ciasto ma być suchy. Jeśli nadal będzie mokry piecz ciasto kolejne 5 minut i znowu sprawdź.
7.Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w blaszce przez około 15 minut. Po tym czasie delikatnie odpiąć obręcz tortownicy, do ciasta przyłożyć talerz i odwrócić je – pomarańcze mają się znaleźć na górze. Delikatnie odczepić spód tortownicy. Ciasto świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i nawet dwa dni od upieczenia.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1.Okrągłą blachę o średnicy około 20 cm wysmarować masłem. Na dnie ułożyć pokrojone w plastry pomarańcze.
2.Zmiksować krótko jajka z sokiem z pomarańczy.
3.Dodać pozostałe składniki, miksować krótko – do połączenia składników.
4.Masa powinna być bardzo gęsta. Delikatnie przełożyć ją do blaszki wyłożonej plastrami pomarańczy, wyrównać wierzch.
5.Piec 45 minut w 170°C.
6.Przed wyjęciem ciasta z piekarnika koniecznie sprawdź patyczkiem czy jest już upieczone – patyczek włożony w ciasto ma być suchy. Jeśli nadal będzie mokry piecz ciasto kolejne 5 minut i znowu sprawdź.
7.Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w blaszce przez około 15 minut. Po tym czasie delikatnie odpiąć obręcz tortownicy, do ciasta przyłożyć talerz i odwrócić je – pomarańcze mają się znaleźć na górze. Delikatnie odczepić spód tortownicy. Ciasto świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i nawet dwa dni od upieczenia.