You are currently viewing Odwrócone ciasto z pomarańczami

Odwrócone ciasto z pomarańczami

Odwrócone ciasto z pomarańczami jest właśnie takie jak lubię – robi się je na zasadzie wrzuć i zmiksuj, dekoruje bardzo łatwo, a do tego smakuje wyśmienicie i długo zachowuje świeżość. Ciasto – ideał.

Pomarańcze są dostępne w sklepach przez cały rok, ale mam wrażenie, że właśnie teraz są najsłodsze i najbardziej soczyste. Właściwie z każdych zakupów wracam z pomarańczami, przede wszystkim wyciskam z nich soki. Jednak zawsze gdy je kroję nie mogę się napatrzeć na cudowną strukturę i kolory tego owocu.

Pomarańcze

Właśnie to mnie natchnęło do odkurzenia przepisu na odwrócone ciasto z ananasem i zrobienia go w wersji pomarańczowej. Wyszło bosko, cudnie, przewspaniale.

Odwrócone ciasto z pomarańczami to propozycja dla każdego, nawet kogoś kto nigdy w życiu nie robił ciasta, zapewniam, że zrobi je z pieśnią na ustach i bez najmniejszych kłopotów.

Pomarańcze

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Odwrócone ciasto z pomarańczami – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 7-8 plastrów pomarańczy (3 średnie sztuki)
  • 4 jajka
  • 30g soku z pomarańczy
  • 170g masła
  • 200g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka esencji lub pasty waniliowej

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:

1.Pomarańcze obrać i pokroić na plastry. Plastry ułożyć na dnie posmarowanej masłem formy do pieczenia ciasta o średnicy około 20 cm.

2.Do naczynia miksującego wbić 4 jajka o temperaturze pokojowej,dodać 30g soku z pomarańczy, wymieszać 10s/obr.4.

3.Dodać 170g miękkiego masła, 200g mąki orkiszowej lub pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 60g ksylitolu lub cukru oraz łyżeczkę esencji waniliowej– wymieszać 20s/obr.6.

4.Masa powinna być bardzo gęsta. Delikatnie przełożyć ją do blaszki wyłożonej plastrami pomarańczy, wyrównać wierzch.

5.Piec 45 minut w 170°C.

6.Przed wyjęciem ciasta z piekarnika koniecznie sprawdź patyczkiem czy jest już upieczone – patyczek włożony w ciasto ma być suchy. Jeśli nadal będzie mokry piecz ciasto kolejne 5 minut i znowu sprawdź.

7.Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w blaszce przez około 15 minut. Po tym czasie delikatnie odpiąć obręcz tortownicy, do ciasta przyłożyć talerz i odwrócić je – pomarańcze mają się znaleźć na górze. Delikatnie odczepić spód tortownicy. Ciasto świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i nawet dwa dni od upieczenia.

Odwrócone ciasto z pomarańczami

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1.Okrągłą blachę o średnicy około 20 cm wysmarować masłem. Na dnie ułożyć pokrojone w plastry pomarańcze.

2.Zmiksować krótko jajka z sokiem z pomarańczy.

3.Dodać pozostałe składniki, miksować krótko – do połączenia składników.

4.Masa powinna być bardzo gęsta. Delikatnie przełożyć ją do blaszki wyłożonej plastrami pomarańczy, wyrównać wierzch.

5.Piec 45 minut w 170°C.

6.Przed wyjęciem ciasta z piekarnika koniecznie sprawdź patyczkiem czy jest już upieczone – patyczek włożony w ciasto ma być suchy. Jeśli nadal będzie mokry piecz ciasto kolejne 5 minut i znowu sprawdź.

7.Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w blaszce przez około 15 minut. Po tym czasie delikatnie odpiąć obręcz tortownicy, do ciasta przyłożyć talerz i odwrócić je – pomarańcze mają się znaleźć na górze. Delikatnie odczepić spód tortownicy. Ciasto świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i nawet dwa dni od upieczenia.

Odwrócone ciasto z pomarańczami



Dodaj komentarz