You are currently viewing Najlepszy przepis na ciasto do pizzy – domowa pizza

Najlepszy przepis na ciasto do pizzy – domowa pizza

Pizzę robiłam w domu jeszcze zanim pojawił się u mnie Thermomix. W pocie czoła wyrabiałam ciasto, a trzeba Wam wiedzieć, że powinno być dobrze wygniecione, tak długo aż będzie elastyczne i będzie łatwo odchodzić od palców. Moja babcia zwykła była mówić: Aż pot pojawi się na suficie 😉

Próbowałam też różnych przepisów, z różnych proporcji mąki i pozostałych składników, wypróbowałam też conajmniej kilka rodzajów mąk. Począwszy od mąki pszennej typu 00, która jest używana przez Włochów, do razowej typu 2000. Ostatecznie znalazłam się mniej więcej po środku – z mąką orkiszową typ 700, czyli taką średnią, ni to ciemną, ni to jasną.

Najlepsze ciasto na pizzę Thermomania Thermomix

Natomiast przepis, z którego powstaje najlepsze ciasto jest następujący:



Pizzę pieczemy w najwyższej możliwej temperaturze przez krótki czas, więc zaczynamy od nastawienia piekarnika na najwyższą temperaturą jaką się da – przykładowo u mnie nagrzewam piekarnik do 280 stopni C (maksymalna temperatura w moim piekarniku) i piekę pizzę przez 8 minut.

Przepis na ciasto na pizzę do zrobienia w Thermomix

Składniki:

  • 250g wody
  • 30g świeżych drożdży
  • łyżeczka słodu, cukru, miodu lub melasy
  • 450g mąki orkiszowej/ pszennej
  • 30g oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli

1. 250 g wody w temperaturze pokojowej, 30 g świeżych drożdży, można dodać łyżeczkę słodu, cukru, miodu, byle nie ksylitolu – mieszamy 30s/obr.2.
2. 450 g mąki orkiszowej/pszennej, 30 g oliwy z oliwek, łyżeczka soli – wyrobić 6-8 minut/interwał.
3. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia.

Sos pomidorowy:

400g pomidorów z puszki, 2 ząbki czosnku, dowolne lubiane zioła i sół do smaku miksujemy 15s/obr.5.

Jak zrobić „klasyczną” pizzę: Ciasto wałkujemy/rozciągamy od razu na papierze do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym, przesuwamy na blachę razem z papierem. Na sos układamy ser (plasterki lub posiekany, dobre jest zestawienie Cheddaru z żółtą Mozzarellą), na serze ulubione dodatki. Pieczemy 8 minut w 280 stopniach C.

Najlepszy przepis na pizzę Thermomania Thermomix

Żeby zrobić pizzę warkocz ciasto wałkujemy na papierze w kształt prostokątu. Na środku smarujemy sosem, układamy ser i dodatki. Zwilżamy krawędzie ciasta wodą, nacinamy je ukośnie ostrym nożem. Następnie zakładamy nacięte paski na zmianę jeden na drugi. Wierz smarujemy wodą. Pieczemy 8 minut w 280 stopniach C.

Jeśli coś jest niejasne, zobaczcie filmik, zapraszam serdecznie. 🙂