You are currently viewing Najbardziej czekoladowe fasolowe brownie

Najbardziej czekoladowe fasolowe brownie

Fasolowe brownie to ciasto, które mnie niesamowicie zaintrygowało. Odkryłam je przy okazji pisania cyklu porad dla zaprzyjaźnionej strony. Każde źródło podawało inny przepis na to brownie, ale wszystkie były zgodne – nie da się w nim wyczuć fasoli, a tym samym powstanie ciasto idealne – zdrowe, białkowe, przyjazne osobom na diecie, a przede wszystkim smakujące jak najlepsze czekoladowe ciasto z cukierni.

I wiesz co? Takie właśnie jest to fasolowe brownie, na które przepis znajdziesz poniżej. Jest po prostu idealne i można je zjadać prawie bez wyrzutów sumienia. 

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Brownie z czerwonej fasoli – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 250g (1 puszka po odsączeniu) czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 85g płatków owsianych
  • 200g dżemu brzoskwiniowego lub musu jabłkowego
  • 50g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 30g kakao
  • 120g miodu lub syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 200g siekanych migdałów
  • 50g żurawiny lub rodzynek
  • 100g czekolady
  • wiórki kokosowe do dekoracji

1.Do naczynia miksującego włożyć 250g czerwonej fasoli – bardzo ważne jest żeby po wyjęciu jej z puszki bardzo dokładnie ją opłukać na sitku, a następnie odsączyć.

2. Do fasoli dodać 1 łyżkę octu winnego, 85g płatków owsianych, 200g dżemu brzoskwiniowego lub musu jabłkowego, 50g oleju kokosowego, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli, 30g kakao i 120g płynnego słodzika, takiego jak miód, syrop z agawy czy klonowy.

3. Zmiksować 1min/obr.5.

4. Do zmiksowanej masy dodać 200g siekanych migdałów, 50g żurawiny lub rodzynek i 100g czekolady połamanej na małe kawałki, całość dokładnie wymieszać kopystką lub szpatułką.

5. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem małej tortownicy o średnicy 20 cm. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi, można też orzechami czy wyłożyć na wierzch kilka łyżek dżemu.

6. Piec 30 minut w 180°C.

7. Po upieczeniu wyjąć brownie z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić na kawałki.

Fasolowe brownie
Fasolowe brownie
Fasolowe brownie

Jeśli chcesz to ciasto zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  1. Przy pomocy blendera zmiksuj na gładko: 250g czerwonej fasoli – bardzo ważne jest żeby po wyjęciu jej z puszki bardzo dokładnie ją opłukać na sitku, a następnie odsączyć. 
  2. Do fasoli dodać 1 łyżkę octu winnego, 85g płatków owsianych, 200g dżemu brzoskwiniowego lub musu jabłkowego, 50g oleju kokosowego, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli, 30g kakao i 120g płynnego słodzika, takiego jak miód, syrop z agawy czy klonowy. Zmiksować na gładką masę.
  3. Do zmiksowanej masy dodać 200g siekanych migdałów, 50g żurawiny lub rodzynek i 100g czekolady połamanej na małe kawałki, całość dokładnie wymieszać kopystką lub szpatułką.
  4. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem małej tortownicy o średnicy 20 cm. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi, można też orzechami czy wyłożyć na wierzch kilka łyżek dżemu.
  5. Piec 30 minut w 180°C.
  6. Po upieczeniu wyjąć brownie z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić na kawałki.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z kuchnialidla.pl. Przepis został zmodyfikowany.

Fasolowe brownie
Fasolowe brownie
Fasolowe brownie