You are currently viewing Muffiny owsiane z serem ricotta i jabłkiem

Muffiny owsiane z serem ricotta i jabłkiem

Mam dla Ciebie super zdrową przekąskę do szkoły, pracy, czy na wycieczkę. Takie muffiny sprawdzą się także na imprezie gdzie chcesz dla gości przygotować małe porcje na dwa gryzy.

Przede wszystkim smak – przypominają oponki z serem, ale są super zdrowe, bez dodatku cukru, bez mąki pszennej czy grama tłuszczu. Poezja i do tego bez wyrzutów sumienia.

Jestem nimi całkowicie zauroczona, oczywiście jak możesz się domyślać – już dawno zniknęły. Na pewno będę je jeszcze nie raz przygotowywać, w końcu to wiosenne lato lub raczej letnia wiosna – nic tylko wsiadać na rower z muffinami w plecaku i jechać na wycieczkę.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 150, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Muffiny z jabłkiem i serkiem ricotta – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 170g ziaren owsa / mąki owsianej
  • 1 średnie jabłko pokrojone w ćwiartki
  • 230g serka ricotta
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu (akacjowego) lub syropu daktylowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • truskawki do dekoracji

1. Nagrzej piekarnik do 200°C, przygotuj foremkę na muffiny i papilotki.

2. Jeśli masz ziarno owsa zacznij od zmielenia go – 1min/obr.10.

3. Dodaj jabłko – odpestkowane i pokrojone na ćwiartki, nie ma potrzeby go obierać. Zmiksuj: 5s/obr.7. Zgarnij zawartość na dno naczynia miksującego.

4. Dodaj: 230g serka ricotta, łyżeczkę esencji waniliowej, 2 jajka, 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia – wymieszaj 10s/obr.4. Zgarnij zawartość na dno naczynia miksującego i znowu wymieszaj 10s/obr.4.

5. Ciasto przełóż do przygotowanych wcześniej kokilek, u mnie wyszło 12 muffinów.

6. Piec 20 minut w 200°C lub do momentu gdy wyrosną i się zarumienią.

7. Muffiny są smaczne na ciepło i na zimno, można je podawać z pokrojonymi truskawkami lub posypane karobem.

Jeśli chcesz te muffiny zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Nagrzej piekarnik do 200°C, przygotuj foremkę na muffiny i papilotki.

2. Do blendera wsyp 170g mąki owsianej, dodać pokrojone na kawałki jabłko, zmiksuj aż powstanie pasta.

3.  Dodaj: 230g serka ricotta, łyżeczkę esencji waniliowej, 2 jajka, 2 łyżki miodu lub syropu daktylowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, zmiksuj do gładkości.

4. Ciasto przełóż do przygotowanych wcześniej kokilek, u mnie wyszło 12 muffinów.

5. Piec 20 minut w 200°C lub do momentu gdy wyrosną i się zarumienią.

6. Muffiny są smaczne na ciepło i na zimno, można je podawać z pokrojonymi truskawkami lub posypane karobem.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Whole food thermo cooked” Tracey Pattison.

Muffiny owsiane z serem ricotta i jabłkiem Thermomania Thermomix

Muffiny owsiane z serem ricotta i jabłkiem Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz