Loading...

Mleczny ryż z sosem śliwkowym – prosty pyszny deser

Mleczny ryż z sosem śliwkowym

Ostatnio chodzą za mną takie właśnie proste desery jak mleczny ryż z sosem śliwkowym, które można zjeść na ciepło i na zimno, które kojarzą mi się z dzieciństwem, domem i szczęściem. Oczywiście ryż na mleku to klasyka kuchni przedszkolnej, przynajmniej w moich czasach. I dużo cynamonu.

Pogoda jest iście depresyjna, dzisiaj ciemno i szaro od rana, czuję skradającą się do mnie jesienną deprechę. Jakie masz sposoby na jej odegnanie? Jak w taki czas mobilizujesz się do pracy, wysiłku, tworzenia? Ja rozgrzewam się herbatą, pocieszam książką, unikam wiadomości, filmów, szukam spokoju. Jeśli i to nie pomaga odpuszczam na trochę. Może właśnie tego mi potrzeba?

Mleczny ryż z sosem śliwkowym

Ten deser to jest dla mnie takie właśnie pocieszające jedzenie, które przywołuje dobre wspomnienia. Smakuje dzieciom, dorośli zjadają go równie chętnie. Wypróbuj, a na pewno stanie się stałym elementem Twojego deserowego repertuaru. W takiej warstwowej wersji, podany w kieliszku, będzie świetny także dla gości.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 180, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Mleczny ryż z sosem śliwkowym – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 500g mleka roślinnego (owsiane, sojowe, kokosowe, migdałowe, itd) lub krowiego
  • 50g syropu z agawy lub innego słodzidła
  • szczypta soli
  • 120g ryżu jaśminowego
  • 120g serka kremowego (jakiegokolwiek o neutralnym śmietankowym smaku)
  • 400g wody
  • 500g śliwek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

1. Do naczynia miksującego wlać 500g mleka, dodać do niego 50g syropu z agawy lub innego słodzidła, szczyptę soli – podgrzać 5min/100°C /obr.1.

2. Do podgrzanego mleka dodać 120g ryżu jaśminowego. Gotować ze zdjętą miarką – 30min/90°C/obroty wsteczne 1.

3. Dodać 120g serka kremowego, wymieszać 6s/obroty wsteczne 2. Ugotowany ryż przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia. Umyć naczynie miksujące.

4. Do naczynia miksującego wlać 400g wody. Założyć przystawkę Varoma i do niej odważyć 500g odpestkowanych śliwek. Gotować 15min/Varoma/obr.1.

5. Śliwki przełożyć do miseczki, dodać 2 łyżki cukru trzcinowego i ewentualnie cynamon, wymieszać.

6. W wysokiej szklance lub kieliszku układać warstwami na zmianę ryż na mleku i sos śliwkowy.

Mleczny ryż z sosem śliwkowym

Jeśli chcesz ten deser przygotować bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. W garnku podgrzej mleko z dodatkiem syropu z agawy i szczypty soli, gdy mleko zacznie parować dodaj do niego ryż. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje.

2. Dodaj kremowy serek, wymieszaj dokładnie, odstaw do ostygnięcia.

3. Ugotuj śliwki – najlepiej na parze, wtedy odparuje z nich nadmiar soku. Ewentualnie w rondelku często mieszając, na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać i pięknie pachnieć śliwkowym kompotem. Do ugotowanych śliwek dodaj cukier trzcinowy i ewentualnie cynamon.

4. W wysokiej szklance lub kieliszku układać warstwami na zmianę ryż na mleku i sos śliwkowy.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.de. Przepis został zmodyfikowany.