Loading...

Masło ziołowe i Health Box edycja Lipiec 2017

Masło ziołowe Thermomania Thermomix

Lubicie niespodzianki? Zwłaszcza te przyjemne, prawda? Zrobiłam sobie samej taką właśnie przyjemną niespodziankę, zamówiłam pudełko subskrypcyjne Health Box. Temat ogólnie był mi znany, dla dziecka na przykład zamawiałam kiedyś Pudło nie nudno i przez jakiś czas subskrybowałam pudełko z kosmetykami eko bio. 🙂 Według mnie najlepsze w tej zabawie jest to, że znasz ogólnie temat (albo i to nie) i dostajesz kilka rzeczy pełnowartościowych, których normalnie w sklepie się nie widzi albo nie zwróciło uwagi, często są to nowości których jeszcze na półkach nie ma. Fajna sprawa, więc tym razem przeszukałam internet i mój wybór padł na tenże właśnie Health box. Poczułam się osobiście sprowokowana tematem pudełka – “Zdrowe danie”. 🙂









Naczekałam się trochę, ale wreszcie dotarła przesyłka, a w niej 6 produktów. Ceny oczywiście sprawdziłam, wyszło mi, że jeśli bym kupiła te produkty samodzielnie to koszt byłby dokładnie taki sam – za pudełko zapłaciłam 49,99, w tym wysyłka.

W paczce były: olej słonecznikowy tłoczony na zimno Green Spoon (pojemność 250ml), kompozycja przypraw warzywno-owocowa Green Spoon (100g), Bio spaghetti orkiszowe Niro (250g), mąka ryżowa Jawo (500g), pieprz cytrynowy Jawo (50g) i sól himalajska jodowana Vivio (500g) – całkiem niezły zestaw, prawda?

Health box lipiec 2017 Thermomania Thermomix

Oczywiście natychmiast zaczęłam planować do czego wykorzystać te produkty, dodatkowo dołączona była kartka z opisem produktów i propozycjami ich wykorzystania w kuchni.

Pieprz cytrynowy jest bardzo aromatyczny a cookidoo podpowiedziało: masło ziołowe. 🙂

Poniżej filmik –  zobaczcie koniecznie co było w pudełku i jakie są moje wrażenia z rozpakowywania a następnie jak zrobić masło ziołowe. Wkrótce następne przepisy z wykorzystaniem zawartości boxu.

Masło ziołowe (Przyprawy i dodatki) – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 10-20g cebuli
  • 2-3 kawałki skórki cytryny bez białej błonki
  • 1 filet anchois lub sardeli bez zalewy
  • 10g natki pietruszki
  • 5g estragonu
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżego majeranku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta curry
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 250g miękkiego masła

Do naczynia miksującego dodać 1 ząbek czosnku, 10-20g cebuli, 2-3 kawałki skórki cytryny bez białej błonki, 1 filet anchois lub sardeli bez zalewy, 10g natki pietruszki, 5g estragonu, 1 gałązka świeżego tymianku, majeranku i rozmarynu (tylko liście) – Zmiksować 5s/obr.8.

Zgarnąć składniki na dno naczynia miksującego, Zmiksować 5s/obr.8.

Dodać 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę wytrawnego wina, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę soli, 1 szczyptę curry, słodkiej papryki, białego pieprzu i pieprzu cayenne oraz pół łyżeczki pieprzu cytrynowego – Wymieszać 4s/obr.2.







Dodać 250g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, Wymieszać 15s/obr.4.

Z powstałego masła uformować walec i włożyć do lodówki na 15minut.

Masło ziołowe Thermomania Thermomix