You are currently viewing Łatwy i pyszny chrupiący chleb hiszpański

Łatwy i pyszny chrupiący chleb hiszpański

Grupy dyskusyjne na FB są dla mnie nieustannym źródłem inspiracji i ciekawych przepisów. Obserwuję nie tylko polskie fora ale także angielskojęzyczne, hiszpańskie i niemieckie. 🙂 I właśnie na takiej angielskojęzycznej grupie o nazwie „Truly Asian” gdzie publikowane są tylko i wyłącznie przepisy kuchni azjatyckiej natrafiłam na przepis na chleb. Jest idealny! Ellin Chong napisała, że była na warsztatach w Madrycie i stamtąd przywiozła genialny, prosty i szybki przepis na pyszny chleb. Koniecznie wypróbujcie.




Łatwy i szybki hiszpański chleb Belli z grupy FB Thermomix Truly Asian

Składniki:

  • 25g świeżych drożdży
  • 250g wody
  • 500g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 30g oliwy z oliwek
  • 20g cukru trzcinowego lub miodu, itp.
  • 2 łyżeczki soli

1. 25g drożdży i 250 g wody podgrzewamy 1min30s/37 stopni C/obr. 1
2. Dodajemy 500 g mąki chlebowej (u mnie orkiszowa typ 1050), 30 g oliwy z oliwek, 20 g cukru (trzcinowy, miód, daktylowy, wszystko poza ksylitolem), 2 łyżeczki soli i mieszamy 1min/obr.6.
3. Wyrabiamy ZE ZDJĘTĄ MIARKĄ – 3 min/interwał.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ustawiamy na niej żaroodporną miseczkę, wlewamy do niej trochę wody i wkładamy dwie małe łyżeczki (żeby woda nie wrzała). Natłuszczonymi dłońmi wyjmujemy ciasto i formujemy bochenek. Nacinamy go nożem. Nakrywamy przezroczystą miską. Wstawiamy do zimnego piekarnika na mniej więcej pół godziny (aż podwoi objętość). Po tym czasie zdejmujemy miskę, zostawiamy miseczkę wodę a w niej dwie łyżeczki, włączamy piekarnik 170 stopni C/35-45 minut (aż chleb będzie złoty). Po upieczeniu pozostawiamy chleb na 10 minut w zamkniętym piekarniku.
5. Studzimy i kroimy gdy całkowicie ostygnie.
JEST PRZEPYSZNY!! Skórka jest chrupiąca, nie popękana, w środku bardzo miękki i puszysty.






Ten post ma 5 komentarzy

  1. Monika

    Bardzo kiepsko napisana instrukcja pieczenia niestety, z chęcią bym zrobiła, ale nadal nie bardzo wiem jak… Chleb obok miseczki z wodą, nad, na innej blaszce, czy jak??? Przydałoby się chociaż zdjęcie jak to ma wyglądać.

    1. Monika

      A, przepraszam, już widzę filmik 🙂

      1. Thermomania

        Heh właśnie miałam Ci odpisywać, że filmik tam właśnie po to jest żeby wszystko stało się jasne 😉 Ja jak zobaczyłam post na fb ten oryginalny to czytałam go tak z 15 razy, potem się przymierzyłam do robienia chleba, z czego miałam kolejne pytania i ostatecznie zasypałam autorkę wpisu serią pytań doprecyzowujących 😉 Także wiem wiem wydaje się to wszystko skomplikowane, bez filmiku się nie obejdzie 😀 Smacznego życzę!

  2. Lionne

    Do miseczki włożyć dwie łyżeczki, ale czego? (na filmie nie widać, by coś było w miseczce)
    Pozdrawiam 🙂

    1. Thermomania

      Dwie łyżeczki w sensie dwie sztuki sprzętu kuchennego 😉 Na filmie nie widać, bo zapomniałam i zaraz dokładałam, ale jak dołożyłam to już mi film wychodził zamazany, więc ostatecznie poszło bez łyżeczek i tylko w opisie jest o tym informacja. 😉

Dodaj komentarz