Loading...

Jesienne curry warzywne – szybki obiad

Jesienne curry warzywne Thermomania

Jesienne curry warzywne to mój pomysł na szybki obiad, który rozgrzewa i syci, świetny do jedzenia od razu, doskonały do zabrania ze sobą do pracy.

Sama często zmieniam warzywa, które tu dodaję, więc cuknię można zmieszać lub zastąpić dynią czy bakłażanem, można dodać trochę fasolki szparagowej, zachęcam też do eksperymentów z przyprawami. Ja nie przepadam za kminem rzymskim albo za anyżem czy kolendrą, jeśli je lubisz – dodaj koniecznie i ciesz się aromatem.

Tymczasem jesień jest przepiękna, ciepła, złota, gdy jestem na dworzu aparat mam ciągle w pogotowiu i zachwyca mnie absolutnie wszystko. Każdy listek spadający z drzewa, pajęczyny, jarzębiny, jest pięknie i optymistycznie – przynajmniej do czasu gdy jest  słonecznie. Potem to już nie wiem, nie odpowiadam za siebie i jesienną deprechę. 😉

W związku z tym – szybki obiad i na rower, spacer, czy co tam lubisz robić gdy za oknem jest ciepło i słonecznie.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 180, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Jesienne curry warzywne Thermomania

Jesienne curry warzywne – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 150g marchewki
  • 200g pora
  • 600g cukinii
  • 50g papryki czerwonej
  • 50g papryki zielonej
  • 1300g wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 300g ryżu jaśminowego
  • 80g oliwy lub oleju
  • 4 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 40g pomidora
  • 200g mleczka kokosowego
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1/4 łyżeczki szarfanu
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzidła
  • 30g wiórek kokosowych

1. Na naczyniu miksującym ustawić przystawkę Varoma, odważyć do niej 150g marchewki pokrojonej na talarki, 200g pora pokrojonego na plastry, 600g cukini pokrojnej w kostkę, 50g papryki czerwonej i 50g papryki zielonej pokrojnych na niewielkie kawałki.

2. Do naczynia miksującego wlać 1000g wody i dodać łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, wsypać do niego 300g ryżu jaśminowego. Założyć przystawkę Varoma, gotować na parze 25min/Varoma/obr.1.

3. Odstawić Varomę, wyjąć koszyczek, opróżnić naczynie miksujące.

4. Do naczynia miksującego wlać 80g oliwy lub oleju, podgrzać 3min/Varoma/obr.1.

5. Dodać 4 średnie cebule pokrojone na ćwiartki, 4 ząbki czosnku i pokrojonego pomidora, rozdrobnić 7s/obr.5, a następnie gotować 5min/ 100°C/obr.1.

6. Dodać 100g wody, 200g mleczka kokosowego, 2 łyżeczki soli, łyżkę curry, łyżeczkę pieprzu cytrynowego (ewentualnie inne lubiane przyprawy) i 30g wiórek kokosowych, gotować 3min/ 100°C/obr.1.

7. Do naczynia miksującego dodać wcześniej ugotowane na parze warzywa, na pokrywie naczynia postawić koszyczek z ryżem, gotować 5min/ 100°C/obroty wsteczne 1.

8. Curry warzywne podawać z ryżem od razu lub zapakować do pojemników i zabrać do pracy.

Jeśli chcesz to danie zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Ugotować ryż zgodnie z opisem na opakowaniu.

2. Ugotować na parze warzywa – marchewkę, cukinią, paprykę.

3. W wysokim rondlu rozgrzać olej lub oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek i pomidora, smażyć kilka minut. Dodać wodę, mleczko kokosowe, sól, przyprawy i wiórki kokosowe, gotować kilka minut często mieszając. Dodać ugotowane na parze warzywa, wymieszać i całość podgrzewać przez kilka minut.

4. Curry warzywne podawać z ryżem od razu lub zapakować do pojemników i zabrać do pracy.

Inspiracją do powstania tego wpisy był przepis z książki “Pełną parą”.

gąsienica thermomania