You are currently viewing Hot dogi, jamniczki – dziecięcy szał :)

Hot dogi, jamniczki – dziecięcy szał :)

Kocham te zagraniczne kolekcje na cookidoo, jeśli masz dostęp to wystarczy się zalogować na jakimkolwiek innym kraju i masz dostęp do niezłych ciekawostek. Jako, że mam w domu dziecko w wieku przedszkolnym wszelkie zabawne potrawy dla dzieci są mile widziane, a takich nie brakuje w angielskich kolekcjach.



Oczywiście pierwsze, co koniecznie chciałyśmy wypróbować to hot dogi ale nie takie zwykłe, o nie, tylko takie, które będą wyglądać jak pieski oczywiście z parówką ukrytą w środku. Nie wyszły nam może idealnie, ale za to furorę zrobiły niesamowitą. Zależnie od Twoich zdolności manualnych wyjdą Ci jamniczki albo jakieś inne pieski a może też tak jak u nas kilka traszek ;).

Zobacz na filmie jak się robi hot dogi pieski 🙂 I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Zgodnie ze zdjęciem z Vorwerk powinny być takie 😉

Hot dogi jamniczki dziecięcy szał Thermomania Thermomix

Hot dogi jamniczki lub pieski – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 80g sera cheddar lub gouda
  • 500g mąki orkiszowej (ja używam zazwyczaj typ 650 do 1050, na przykład takiej) lub pszennej
  • 300g jogurtu naturalnego (jak zrobić jogurt zobacz tu)
  • 50g mleka
  • 50g oliwy lub oleju – lubię ten olej bo ma maślany smak
  • 40g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 12 parówek cienkich – takich jak do hot dogów – na przykład te mają sensowny skład, jeśli ich używam przekrajam je wzdłuż

1. 80 g sera np. cheddar lub gouda (chodzi o ser o łagodnym smaku) rozdrobnić 5s/obr.8. Jeśli ser się nie rozdrobnił – powtórzyć – 5s/obr.8. Ser przełożyć do miseczki. Rozgrzać piekarnik do 180°C.

2. Do naczynia miksującego dodajemy: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej (najlepiej w typie około 700, bo w przepisie jest mowa o mące chlebowej a chlebowa ma typ powyżej 700), 300 g jogurtu naturalnego, 50 g mleka,  50 g oliwy z oliwek lub innego oleju, 40 g masła, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę proszku do pieczenia. Wyrobić 1min/. Przy pomocy kopystki zsunąć ciasto w dół i ponownie wyrobić 15s/.

3. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia lub oprószony mąką blat (uda się to z łatwością, bo ciasto jest super fajne w dotyku, nie klei się i jest bardzo elastyczne), podzielić na 12 w miarę równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować lub rozgnieść, aby uzyskać prostokąt o wym. 28x10cm. Na środku ułożyć parówkę, posypać ją serem i skleić, tak aby z jednego końca pozostało około 2cm ciasta. Uformować ogonek i głowę. Powinno pozostać nam trochę ciasta, z którego zrobimy uszy i nogi piesków.

4. Ostatni krok- oczy i nos- krążek cebuli dymki i kawałek oliwki wciskamy w ciasto. Piec 15-20 minut w 180°C.



Dodaj komentarz