Jak by się komuś już znudziły w końcu drożdżówki z gniazdkiem w środku i kruszonką (przepis tutaj), a do tego był w posiadaniu dżemu – to mam coś genialnego. Jest to przeróbka przepisu na drożdżówki z konfiturą z płatków róż z „Sezonu na Thermomix”. Oczywiście bez białego cukru i na mące orkiszowej, ale „klasycznie” też się uda 😉 Ciasto nie wyrasta długo, krótko się je piecze, więc jest to świetne rozwiązanie gdy chcemy zjeść coś pysznego bez czekania i dużego nakładu pracy. Prosto, szybko i smacznie. 🙂
To co? Gotowi? Na początek filmik – jest poniżej, zobaczcie jak to zawijać (i jaki ja mam patent żeby sobie życie ułatwić i kuchni nie ubrudzić ;)), poniżej przepis.
Drożdżówki z dżemem (przeróbka przepisu Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż z Sezonu na Thermomix)
Składniki:
- 250g mleka
- 50g świeżych drożdży
- 50g cukru trzcinowego lub innego słodzidła – unikajcie ksylitolu – jest grzybobójczy – ciasto będzie rosło słabo lub wcale
- 50g miękkiego masła lub oleju kokosowego
- 500g mąki orkiszowej lub pszennej (używam typów od 600 do 1000)
- 1/2 łyżeczki soli
- dżem do posmarowania ciasta
- mleko lub roztrzepane jajko żeby pomalować wierzchy drożdżówek przed pieczeniem – wtedy zarumienią się tam gdzie my chcemy 😉
1. Do naczynia miksującego dodać: 250g mleka, 50g świeżych drożdży, 50 g cukru (ja dodałam słód jęczemienny) – podgrzać 2min/37 stopni C/obr.1.
2. Dodać 50g miękkiego masła, 500 g mąki orkiszowej lub pszennej i 1/2 łyżeczki soli, wyrobić 2 min/interwał. Ciasto przełożyć do miski, pozostawić do wyrośnięcia.
3. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto – zobacz na filmie jak to zrobić bez posypywania blatu czy stolnicy mąką i wielkiego sprzątania potem – w prostokąt 45×30 cm.
4. Rozwałkowane ciasto posmarować dżemem truskawkowym. Zwinąć jak roladę, wierzch posmarować żółtkiem ze śmietaną.
5. Roladę pokroić na plastry 3-4 cm.
6. Piec 15-20 minut w 160-180 stopniach Celsjusza – zależy od piekarnika. U mnie najlepiej sprawdza się wstawienie ciasto do 160 stopni, po 10 minutach zwiększam do 180. Wyjmuję drożdżówki gdy zaczną się rumienić.