You are currently viewing Ciasto z rabarbarem i budyniem to jest to!!!
Ciasto z rabarbarem i budyniem Thermomania Thermomix

Ciasto z rabarbarem i budyniem to jest to!!!

Sezon na rabarbar w pełni, co oznacza, że niedługo będą truskawki, a jak będą truskawki to zabiorę Was na wycieczkę do gospodarstwa ekologicznego, gdzie są najpyszniejsze truskawki na świecie. Ale póki co – mamy rabarbar i nie boimy się go użyć. 🙂

Zainspirował mnie przepis z bloga Kwestia smaku (http://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-z-rabarbarem-i-budyniem), ale w mojej wersji zostały tylko warstwy, a cała reszta została przewrócona do góry nogami. Przepis jest baaaardzo prosty, robicie podstawowe kruche ciasto w Thermomixie (moje modyfikacje to wymiana cukru buraczanego na kokosowy i mąki pszennej na orkiszową), potem Thermomix zrobi budyń a Wy w tym czasie pokroicie rabarbar.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 140, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 140g cukru lub ksylitolu
  • 200g masła
  • 370g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 750g mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 500g rabarbaru

1. Do naczynia wsypać 100 g cukru (u mnie z kokosa, może też być trzcinowy lub ksylitol), zemleć 15s/obr.10. Dodać 200 g masła, 370 g mąki pszennej lub orkiszowej, 1 jajko, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej, szczyptę soli, wymieszać przy pomocy kopystki 25-30 s/obr.5. Ciasto podzielić na dwie części, jedną zawinąć w folię i schować do lodówki.
2. Blachę o wymiarach 20×30 cm wysmarować masłem. Połowę ciasta równomiernie rozłożyć na spodzie blachy.
3. Założyć motylek, do naczynia wlać 750 g mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru, 40 g ksylitolu lub cukru – gotować 6min30s/100 stopni C/obr.2,5. Wyjąć motylek, odstawić budyń.
4. 500 g rabarabaru oczyścić i pokroić w plasterki, położyć na ciasto. Na rabarbar wylać gorący budyń.

5. Wyjąć z lodówki resztę schłodzonego ciasta i zetrzeć je na tarce o grubych oczach na warstwę rabarbaru.

6. Piec 40 minut w 170°C.