To jest przepis na proste, efektowne ciasto z użyciem jednego z moich ulubionych owoców czyli agrestu. Jednak jeśli nie lubisz agrestu nie ma zmartwienia, możesz użyć dowolnych ulubionych owoców sezonowych.
Ciasto upiekło się doskonale, smakowało jeszcze lepiej, trafiło zwłaszcza w gust dzieci, myślę, że to dzięki bezie i migdałom.
Ucierany spód wyrósł pięknie, ciasto jest puszyste i wilgotne, powiem Ci, że nawet lepsze następnego dnia niż tuż po upieczeniu. Zrób je koniecznie dopóki jest taki wybór owoców lata.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 170, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Ciasto ucierane z agrestem i bezą – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 250g masła
- 300g ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 szczypty soli
- 1 jajko
- 300g mąki orkiszowej lub pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 400g agrestu
- 4 białka
- 40g płatków migdałów
1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
2. Do naczynia miksującego włożyć 250g miękkiego masła, 100g ksylitolu lub cukru, 1 łyżeczkę esencji waniliowej i 1 szczyptę soli, miksować 1min/obr.4.
3. Dodać jedno jajko, miksować 30s/obr.4.
4. Do naczynia miksującego dodać 300g mąki orkiszowej lub pszennej i 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać 30s/obr.4.
5. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy około 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Na wierzchu wyrównanego ciasta ułożyć 400g agrestu.
6. Umyć naczynie miksujące.
7. Ciasto piec 45 minut w 170°C.
8. Pięć minut przez końcem pieczenia rozpocząć ubijanie piany na bezę. Do naczynia miksującego włożyć motylek i wlać 4 białka. Dodać szczyptę soli. Ubijać bez założonej miarki 6min/obr.3,5. Po upływie 2 minut przez otwór w pokrywie zacząć dodawać 200g ksylitolu lub cukru (stopniowo, łyżka po łyżce).
9. Ubitą pianę z białek wyłożyć na wierzch upieczonego ciasta, posypać 40g płatków migdałów i zapiekać przez około 15 minut w 170°C- do momentu gdy płatki migdałów i beza staną się złote. Ciasto zostawić do ostygnięcia w formie. Dopiero wtedy wyjąć je i kroić.
Jeśli chcesz to ciasto zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
2. Zmiksować masło, ksylitol, wanilię i sól aż masło będzie jasne, a ksylitol się rozpuści.
3. Dodać jedno jajko, miksować do połączenia składników.
4. Cały czas miksując dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia.
5. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy około 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Na wierzchu wyrównanego ciasta ułożyć 400g agrestu.
6. Ciasto piec 45 minut w 170°C.
7. Pięć minut przez końcem pieczenia rozpocząć ubijanie piany na bezę. W misie miksera zacząć ubijać 4 białka. Dodać szczyptę soli. Gdy piana stanie się sztywna zacząć zacząć dodawać 200g ksylitolu lub cukru (stopniowo, łyżka po łyżce). Ubijać aż ksylitol lub cukier się rozpuszczą.
8. Ubitą pianę z białek wyłożyć na wierzch upieczonego ciasta, posypać 40g płatków migdałów i zapiekać przez około 15 minut w 170°C- do momentu gdy płatki migdałów i beza staną się złote. Ciasto zostawić do ostygnięcia w formie. Dopiero wtedy wyjąć je i kroić.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.de. Przepis został zmodyfikowany.