Te sierpniowe śliwki węgierki, uwielbiam je w każdej postaci, a zwłaszcza na cieście ;). To jest przepis na ciasto z dodatkiem twarogu, a za to bez jajek. Jeśli lubicie takie wypieki, gdzie owoce dominują w smaku to trafiliście idealnie. Bardzo fajnie komponuje się smak twarogowego spodu ze śliwkami i płatkami migdałów. Szybkie ciasto na codzień, dobrze się kroi i dość długo pozostaje świeże. Kupcie śliwki i do dzieła 🙂
Zobaczcie poniższy filmik – tak szybko robi się to ciacho. 🙂
Ciasto twarogowe ze śliwkami – przepis na Thermomix
Składniki:
- 150g twarogu lub sera ricotta
- 3 łyżki śmietany 12%
- 75g miękkiego masła
- 80g ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g przesianej mąki orkiszowej lub pszennej
- 1kg śliwek węgierek
- garść płatków migdałów
1. Do naczynia miksującego włożyć 150g twarogu i zmielić na gładko – kilka razy powtarzać – 5-10s/obr.6. Jeśli używacie sera ricotta oczywiście nie trzeba go mielić.
2. Do naczynia dołożyć: 3 łyżki śmietany 12%, 75g miękkiego masła, 80g ksylitolu (lub cukru), 1 łyżeczkę esencji waniliowej, szczyptę soli, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 250g przesianej mąki – wymieszać 30s/obr.5.
3. Blachę o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z naczynia i delikatnie rozprowadzić dłońmi w blaszce. Na cieście ułożyć 1kg węgierek odpestkowanych i pokrojonych w ćwiartki, koniecznie skórką do dołu. Posypać garścią płatków migdałowych. Piec 40 minut w 170 stopniach C.
Inspiracją do powstania wpisu był przepis z www.mojewypieki.com. Przepis został zmodyfikowany.