You are currently viewing Ciasto twarogowe ze śliwkami na Thermomix
Ciasto twarogowe ze śliwkami Thermomania Thermomix

Ciasto twarogowe ze śliwkami na Thermomix

Te sierpniowe śliwki węgierki, uwielbiam je w każdej postaci, a zwłaszcza na cieście ;). To jest przepis na ciasto z dodatkiem twarogu, a za to bez jajek. Jeśli lubicie takie wypieki, gdzie owoce dominują w smaku to trafiliście idealnie. Bardzo fajnie komponuje się smak twarogowego spodu ze śliwkami i płatkami migdałów. Szybkie ciasto na codzień, dobrze się kroi i dość długo pozostaje świeże. Kupcie śliwki i do dzieła 🙂

Zobaczcie poniższy filmik – tak szybko robi się to ciacho. 🙂

Ciasto twarogowe ze śliwkami – przepis na Thermomix

Składniki:




  • 150g twarogu lub sera ricotta
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 75g miękkiego masła
  • 80g ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g przesianej mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1kg śliwek węgierek
  • garść płatków migdałów

1. Do naczynia miksującego włożyć 150g twarogu i zmielić na gładko – kilka razy powtarzać – 5-10s/obr.6. Jeśli używacie sera ricotta oczywiście nie trzeba go mielić.

2. Do naczynia dołożyć: 3 łyżki śmietany 12%, 75g miękkiego masła, 80g ksylitolu (lub cukru), 1 łyżeczkę esencji waniliowej, szczyptę soli, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 250g przesianej mąki – wymieszać 30s/obr.5.

3. Blachę o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z naczynia i delikatnie rozprowadzić dłońmi w blaszce. Na cieście ułożyć 1kg węgierek odpestkowanych i pokrojonych w ćwiartki, koniecznie skórką do dołu. Posypać garścią płatków migdałowych. Piec 40 minut w 170 stopniach C.

Ciasto twarogowe ze śliwkami Thermomania Thermomix

Inspiracją do powstania wpisu był przepis z www.mojewypieki.com. Przepis został zmodyfikowany.