You are currently viewing Ciasto fale Dunaju – jak je zrobić w domu?

Ciasto fale Dunaju – jak je zrobić w domu?

Ciasto wyglądające na trudne, ale to tylko pozory. Jest pyszne, wilgotne, z nutą rumu, coś fantastycznego. Z łatwością zrobisz je w domu, a ja Ci zaraz wszystko wytłumaczę. 🙂



Wyobraź sobie, że fale w tym efektownym cieście robią się same, serio. Natomiast samo przygotowanie jest bardzo proste – w mikserze, Thermomixie czy innym urządzeniu – wystarczy połączyć składniki na ciasto i je zmiksować. Na cieście ułożyć owoce i upiec – tutaj zrobią się te bajeczne fale. Tymczasem gotujemy budyń, studzimy go i robimy krem budyniowy. Wierz ciasta dekorujemy polewą czekoladową i gotowe.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Fale Dunaju – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 400g miękkiego masła
  • 250g ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 5 jajek
  • 270g mąki orkiszowej lub pszennej (jasna typ 500 może być taka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany min. 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 200g wiśni lub truskawek
  • 500g mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (każde na 0,5l mleka)
  • 100g ksylitolu pudru lub cukru pudru
  • 100g rumu
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 10g oleju

1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.

2. Do naczynia miksującego z założonym motylkiem włożyć: 200g miękkiego masła, 150g ksylitolu lub cukru, łyżeczkę esencji waniliowej i 5 jajek – ucierać 1min30s/obr.3,5. Zdjąć motylek.

3. Do naczynia dodać 270g mąki orkiszowej lub pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać 1min/obr.6. Połowę ciasta przelać do blachy o wymiarach 40×30, wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej w naczyniu części ciasta dodać 3 łyżki kakao i 3 łyżki gęstej śmietany, wymieszać 30s/obr.6. Ciemne ciasto wylać na warstwę jasnego, wyrównać. Na powierzchni ciemnego ciasta ułożyć 200g owoców – truskawek lub wiśni, mogą być mrożone – tak jak to widać na filmie. Piec 40minut w 170°C. W czasie pieczenia owoce same opadną na dno rosnącego ciasta tworząc fale.

4. Umyć naczynie miksujące. Założyć motylek. Wlać 500g mleka, wsypać dwa opakowania budyniu waniliowego bez cukru, gotować 6min/100°C/obr.3. Przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia.

5. Umyć naczynie miksujące. Założyć motylek. Do naczynia miksującego dodać 200g miękkiego masła, 100g ksylitolu pudru lub cukru pudru (jeśli nie masz go w domu, zmiksuj ksylitol lub cukier – 30s/obr.10) i 100g rumu, ucierać 1min/obr.4. Nastawić kolejne ucieranie 2min/obr.3, w tym czasie przez otwór w pokrywie partiami dodawać ostudzony budyń. Gotowy krem równomiernie rozprowadzić na przestudzonym cieście.

6. Umyć naczynie miksujące, dodać do niego 200g gorzkiej czekolady (najlepiej kuwertury bo taka się najlepiej roztapia), rozdrobnić 30s/obr.8. Dodać 10g oleju lub oliwy, podgrzać 3min/50°C/obr.3. Otrzymaną polewą polać wierzch ciasta. Można je wstawić do lodówki.

Jeśli nie masz urządzenia wielofunkcyjnego możesz je przyrządzić z użyciem miksera. W punkcie drugim należy ucierać masę do białości. W punkcie 3 miksować do połączenia składników. W punkcie 4 – ugotować budyń w garnuszku. W punkcie 5 – zmiksować do powstania gładkiego kremu. W punkcie 6 – roztopić czekoladę w kąpieli wodnej.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Nasi przedstawiciele polecają”. Przepis został zmodyfikowany.

Ciasto fale Dunaju - jak je zrobić w domu? Thermomania Thermomix

Ciasto fale Dunaju - jak je zrobić w domu? Thermomania Thermomix