Od jakiegoś czasu, a tak konkretniej to od czasu gdy za oknami jest tak zimno, mam ochotę na słodkie ciemne ciasto z polewą czekoladową. Ciasto daktylowo kawowe z polewą czekoladową to spełnienie moich wszystkich marzeń.
Posłodzone samymi daktylami, z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, do tego bardzo czekoladowa polewa i jestem zachwycona. Ciasto bardzo fajnie kroi się na kawałki, z podanych składników wyjdzie 10 porcji tej ambrozji.
W ogóle stosunkowo niedawno odkryłam kawę rozpuszczalną jako dodatek do ciast i deserów, a sprawdza się doskonale – bo ma mocno skoncentrowany smak, więc wystarczy dodać jej odrobinę, a podkręci smak i aromat. Spróbowałam tego ciasta jeszcze przed dodaniem polewy i już smakowało głęboko czekoladowo pomimo, że nie było tam ani kakao ani czekolady. Polecam, nie bój się eksperymentować z nowymi składnikami.
Ciasto daktylowo kawowe z polewą czekoladową – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 200g suszonych daktyli bez pestek
- 1,5 łyżki rozpuszczalnej kawy (granulek)
- 300g wody
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 60g miękkiego masła
- 2 jajka
- 200g mąki orkiszowej lub pszennej
- 150g gorzkiej czekolady
- 50g śmietany min. 30%
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:
1. Do naczynia miksującego wsypać daktyle, kawę rozpuszczalną, wlać wodę – gotować 8min/100°C/obr.1.
2. Przez otwór w pokrywie wsypać czubatą łyżeczkę sody rozpuszczalnej, wymieszać 5s/obr.3. Poczekać 5 minut.
3. Po 5 minutach zawartość naczynia zmiksować na gładką masę – 30s/obr.8. Przelać do miski, odstawić, umyć naczynie miksujące.
4. Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować 1min/obr.3. Ustawić kolejne miksowanie – przez otwór w pokrywie dodawać jajka – 2min/obr.3.
5. Do naczynia miksującego dodać mąkę i wcześniej przygotowaną mieszankę daktylowo-kawową, wymieszać 30s/obr.3.
6. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki o średnicy około 20 cm. Piec w 180°C przez 50 minut – przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
7. Polewa: do naczynia miksującego dodać czekoladę, zmiksować 10s/obr.8. Dodać śmietanę, podgrzać 5min/50°C . Polewę wylać na przestudzone ciasto.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Do rondelka wsypać daktyle, kawę rozpuszczalną, wlać wodę – gotować kilka minut.
2. Wsypać czubatą łyżeczkę sody rozpuszczalnej, wymieszać. Poczekać 5 minut. Zblendować zawartość rondelka na gładką masę.
3. Przy pomocy miksera ubić masło do białości. Ciągle miksując dodawać kolejno jajka, ubijać aż składniki się połączą.
4. Dodać mąkę i wcześniej przygotowaną mieszankę daktylowo-kawową, wymieszać dokładnie.
5. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki o średnicy około 20 cm. Piec w 180°C przez 50 minut – przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
6. Polewa: czekoladę i śmietanę podgrzewać na małym ogniu – do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewę wylać na przestudzone ciasto.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z Australian Women Weekly. Przepis został zmodyfikowany.