Loading...

Ciasto cheeseburger – wielki burger dla całej rodziny

Ciasto cheeseburger - wielki burger dla całej rodziny Thermomania Thermomix

To jest takie danie, na które cała moja rodzina czekała niecierpliwie przychodząc co chwilę do kuchni i patrząc mi na ręce, ostatecznie zasiedli do stołu i wymownie się na mnie zagapiali. 😉


Jakże proste a jakże zaskakujące i smaczne, jeśli lubisz cheeseburgery, to na pewno pokochasz ten przepis.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Ciasto cheeseburger – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 220g wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (mój ulubiony to ten)
  • 20g świeżych drożdży
  • 400g mąki orkiszowej (na przykład takiej) lub pszennej
  • 30g oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy i zioła do doprawienia mięsa
  • 500g mięsa mielonego (lub w kawałkach do posiekania w Thermomix)
  • 50g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g lub więcej pieczarek
  • 300g żółtego sera
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu bbq (przepis tu) lub musztardy (przepis tu)
  • mleko do posmarowania wierzchu ciasta

1. Przygotowujemy ciasto na pizzę wg Kulinarnego ABC – czyli: do naczynia miksującego wlać 220g wody, dodać odrobinę cukru trzcinowego i 20 świeżych drożdży – wymieszać 20s/obr.2 Dodać 400g mąki orkiszowej lub pszennej, 30g oliwy lub oleju i 1 łyżeczkę soli, wyrobić ciasto – 2min/interwał. Wyjąć z naczynia miksującego i odstawić do wyrośnięcia.

2. W tym czasie zmielić 500g mięsa – drobiowego, wieprzowego, wołowego lub mieszanego, razem z 50g cebuli, 2 ząbkami czosnku, szczyptą pieprzu, łyżeczką soli i innymi ulubionymi przyprawami – 12s/obr.6 lub gotowe mielone mięso wymieszać z przyprawami i posiekaną cebulą i czosnkiem. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 180 stopni C.

3. Mięso szybko przesmażyć na patelni, przełożyć do miski.

4. 100g pieczarek pokroić na plasterki i obsmażyć, aż odparuje z nich większość soku.

5. Ciasto podzielić na mniejszą i większą część. Większą część rozwałkować w duże koło, tak żeby wystarczyło do pokrycia dna i boków tortownicy o średnicy 24cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24cm). Na cieście ułożyć wcześniej podsmażone mięso. Na mięsie połowę sera, następnie ketchup, ogórki konserwowe, pieczarki, sos bbq lub musztardę i resztę żółtego sera. Mniejszą część ciasta rozwałkować lub rozciągnąć aby przykryć całość, zawinąć brzegi ciasta i je skleić. Wierzch posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem.

6. Piec 30 minut w 180 stopniach C.

Inspiracją do przepisu był przepis z http://swojskiejedzonko.blogspot.com, przepis został zmodyfikowany.

[mailerlite_form form_id=2]