Kolejna propozycja na dziecięcą imprezę niekoniecznie Halloween – te ciasteczka duchy świetne będą też na przykład na urodzinach.
Ciasto z niewielkim dodatkiem drożdży, dzięki czemu ciasteczka nie wyrastają za mocno i pozostają chrupiące. Przed upieczeniem posypujesz je solą i na przykład sezamem, makiem, parmezanem, ulubionymi przyprawami. Zapewniam, że są lepsze i o niebo zdrowsze od wszelkich kupnych krakersów i paluszków.
Poniżej filmik, gdzie możesz zobaczyć ja te ciastka wycinać i w jaki sposób nadać im kształt. Zajrzyj na mój kanał na YouTube – jest tam ponad 100 filmików z przepisami. 🙂
Ciasteczka duchy – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 100g wody
- 20g oleju roślinnego
- 200g mąki orkiszowej chlebowej (typ co najmniej 700)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży (lub 10g świeżych drożdży)
1. Do naczynia miksującego wlać 100g wody, 20g oleju roślinnego, wsypać 200g mąki orkiszowej lub pszennej, dodać 1 łyzeczkę soli i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (lub 10g świeżych drożdży). Wyrabiać 30s/interwał.
2. Składniki zgarnąć na dno naczynia, wyrabiać ponownie 30s/interwał. Ciasto przełożyć do miseczki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na minimum 30 minut.
3. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C .
4. Ciasto cienko rozwałkować na posypanym mąką blacie. Za pomocą okrągłej foremki (o średnicy około 7 cm) wykrajać kółka. W kółkach wycinać 3 okrągłe otwory – oczy i usta. Rozciągać ciastka rękami aby nadać im odpowiedni wygląd. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Ciastka posmarować olejem lub białkiem, posypać solą i ulubionymi ziarnami, ziołami, przyprawami, parmezanem lub mieszanką tych posypek.
6. Piec w 180°C do zrumienienia (około 15 minut).
7. Z podanej ilości ciasta powinno wyjść około 30 ciasteczek.
Inspiracją do wpisu był przepis z www.cookidoo.com.au