You are currently viewing Chutney BBQ z whisky – sos idealny – Thermomix
Chutney BBQ z whisky Thermomix Thermomania

Chutney BBQ z whisky – sos idealny – Thermomix

Sezon grillowy i lato to najlepsza pora na wypróbowanie przepisu na chutney BBQ z dodatkiem whisky. Tajemniczo brzmiący chutney to nic innego niż gęsty sos z owoców i warzyw, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Składników nie jest wiele, a ten sos sprawdzi się w wielu sytuacjach. Przy grillu wiadomo, jako sos tudzież dip do mięsa czy warzyw. Nie zapominajmy także o tym, że można w nim marynować mięsa, można go używać jako sos do sałatek i surówek, ja natomiast uwielbiam go w burgerach.

Charakterystyczny słodki smak zawdzięcza ananasowi w połączeniu z cukrem trzcinowym. Słodycz jest przełamana sosem teriyaki i sojowym, ale to nie koniec. Mamy też sok z cytryny, pieprz cayenne i whisky, która dodaje takiego lekko dymnego smaku. Słuchajcie no tego sosu po prostu trzeba spróbować. Jeżeli obawiacie się użyć alkoholu – zero stresu – cały alkohol wyparuje w czasie gotowania naszego chutneya i pozostanie z niego tylko smak bez żadnych procentów.

Zobaczcie na poniższym filmiku jak prosto i szybko robi się taki sos.

Chutney BBQ z whisky z kolekcji „Sezon grillowy” – przepis na Thermomix




Składniki:

  • 120g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 220g plastrów ananasa z puszki wraz z zalewą
  • 100g sosu teriyaki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 150-200g cukru trzcinowego
  • 10g soku z cytryny
  • 10g sosu sojowego
  • 220g wody
  • 60g whisky

 

1. Do naczynia miksującego dodać: 120g cebuli, 2 ząbki czosnku, 220g plastrów ananasa z puszki, rozdrobnić 7s/obr.7. Zgarnąć kopystką na dno naczynia i ponownie zmiksować 3s/obr.7.

2. Do naczynia miksującego dodać: 180g syropu z puszki po ananasach, 100g sosu teriyaki, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 150-200g cukru trzcinowego, 10g soku z cytryny, 10g sosu sojowego, 220g wody, 60g whisky – gotować na parze ze zdjętą miarką (w to miejsce wkładamy koszyczek żeby nie chlapało, a para z naczynia mogła się wydostawać) – 60 min/Varoma/obr.0,5.

3. Po ugotowaniu przelać do miski, słoika, ogólnie do naczynia w którym sos będzie podawany. Jeśli nie chcecie od razu zużyć całości przelejcie go do zakręcanego słoika i trzymajcie w lodówce.





Ten post ma 2 komentarzy

  1. Dominika Mroczek

    Sos wyszedł przepyszny!! Co prawda u mnie jest bardzo gęsty, wiec następnym razem będę albo krócej gotować albo dodam więcej wody. Jednak smak – rewelacja!

Dodaj komentarz