You are currently viewing Chlebek ziołowy na grilla i nie tylko

Chlebek ziołowy na grilla i nie tylko

Ten chlebek jest tak smaczny, że nie da się go zrobić raz. Będziesz go robić dla siebie ale też na każdą imprezę w domu, na każdego grilla, wszędzie gdzie będą ludzie i pieczywo, nie może zabraknąć tego chlebka. Powinno się go odrywać, natomiast mój mąż przekraja go w poprzek jak bagietkę i robi sobie kanapki do pracy ;).


Jeśli chodzi o wprowadzone zmiany wynikające  z kilkunastu podejść do przepisu – jak zawsze orkisz zastąpił pszenicę a cukier potrzebny do nakarmienia drożdży zazwyczaj zastępuję syropem ze słodu jęczmiennego. Możesz użyć cukru trzcinowego, miodu, byle nie ksylitolu bo ciasto nie wyrośnie (ksylitol nie jest pożywką dla drożdży). Poza tym zastąpiłam tortownicę (z której dołem kapało masło i paliło się w piekarniku) prostokątną blaszką. Teraz już mi nic nie kapie.

Wbrew pozorom – chlebek robi się łatwo, zobacz na poniższym filmie jak powstają te bajeczne fale. Jeśli jeszcze nie znasz mojego kanału na You Tube– zapraszam do subskrypcji – jest tam mnóstwo filmów z przepisami.

Chleb z ziołami – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 600g mąki orkiszowej (od tortowej do chlebowej – czyli typ 450 do 1050) lub pszennej
  • 300g wody
  • 40g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 50g oleju lub oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 60-80g cebuli
  • 10g natki pietruszki
  • 10g bazylii
  • 120g miękkiego masła

1. Do naczynia miksującego dodać 600 g mąki orkiszowej lub pszennej, 300g letniej wody, 40 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki cukru (ja użyłam syropu ze słodu jęczmiennego), 2 łyżeczki soli, 50 g oleju. Wyrobić 2min/. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×40 cm.

2. Do naczynia włożyć 1 ząbek czosnku, 60-80 g cebuli przekrojonej na pół, 10 g natki pietruszki, 10 g bazylii (tylko liście), rozdrobnić 8s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego,dodać 120 g miękkiego masła i 1 łyżeczkę soli, wymieszać 25s/obr.6.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.

3. Masło ziołowe rozsmarować równomiernie na rozwałkowanym cieście. Ciasto pokroić w pasy o szerokości 5cm, każdy pas złożyć jak harmonijkę i ułożyć w szczelnej blaszce. Piec 25-30 minut w 200°C.

[mailerlite_form form_id=2]



Ten post ma 3 komentarzy

  1. joanna

    Dzien dobry, czy pieczemy chlebek na termoobiegu? Pozdrawiam

    1. Thermomania

      Nie ma takiej potrzeby, ja piekę z grzaniem góra dół. 🙂

  2. Magda

    Rewelacyjny 👏

Dodaj komentarz