You are currently viewing Orkiszowy chleb pełnoziarnisty ugotowany na parze

Orkiszowy chleb pełnoziarnisty ugotowany na parze

To są chyba jakieś żarty a do tego niezbyt śmieszne – tak sobie właśnie pomyślałam widząc w książce „Dobry smak na każdym poziomie” przepis na pełnoziarnisty chleb ugotowany w Varomie.

Ale słuchajcie to nie żart! Ten chleb się udaje. Jest w ogóle świetny, bo całe przygotowania to jakieś 5 minut, po czym przelewamy (bo ciasto ma inną konsystencję niż taki chleb do pieczenia) wszystko do foremki, ładujemy pod przykryciem do Varomy, odstawiamy na 15 minut, po czym gotujemy i już. Super łatwo wychodzi z foremki, stygnie i okazuje się przegenialny. W smaku bomba, wilgotny, nie kruszy się pomimo że jest w całości z orkiszu. Koniecznie wypróbujcie i piszcie, piszcie, piszcie czy się udał i jak smakował. Zdjęcia mile widziane 🙂




Zacznę od filmiku, gdzie sami zobaczycie jakie to proste – prawda, że super łatwy? A poniżej przepis dla wzrokowców. 🙂

 




Chleb pełnoziarnisty na parze – „Dobry smak na każdym poziomie” – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 250g ziaren orkiszu (lub 250g mąki orkiszowej)
  • 50g mąki pełnoziarnistej orkiszowej, pszennej lub żytniej
  • 1250g wody
  • 10g miodu
  • 10g octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli
  • 100g słonecznika

1. Metalową foremkę o długości 20cm pasującą do dolnej części przystawki Varoma natłuścić masłem, odstawić.

2. Do naczynia miksującego dodać 250 g ziaren orkiszu, zmielić 1min/obr.10, przełożyć do miski, odstawić.

3. Do naczynia wlać 250g wody, 10g miodu, 20g świeżych drożdży, podgrzać 2min/37 stopni C/obr.1. Dodać zmielony orkisz, 50g mąki orkiszowej lub pszennej, 10g octu balsamicznego, 1 łyżeczkę soli i 100g słonecznika (lub innych ziaren) – wymieszać 30s/obr.3. Ciasto przełożyć do foremki, oprószyć mąką, przykryć papierem do pieczenia lub żaroodporną folią spożywczą, odstawić na 15min do wyrośnięcia.

4. Do czystego naczynia miksującego wlać 1000g wody, nałożyć przystawkę Varoma z chlebem, gotować 50min/Varoma/obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma, usunąć folię lub papier, pozostawić w formie na 10min. Po tym czasie wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia na kratce.

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na parze Thermomania Thermomix